Hlavní obsah

Jágr si na Sibiři nezoufá. Má, co potřebuje

OMSK

Najít dalšího člověka, který by se dobrovolně přesunul z New Yorku na Sibiř, to by byl nadlidský úkol. Broadway vyměnit za Leninovu třídu, 68. Avenue za ulici Karla Marxe. Na život v dalekém Omsku si však hokejista Jaromír Jágr nenaříká. Vybral si dobrovolně a navíc dostane zaplaceno lépe než na Manhattanu.

Foto: www.khl.ru

Jaromír Jágr na střídačce Omsku

Článek

V New Yorku se pohyboval ve velkém světě prestižních značek. V Omsku na sobě většina žen nosí módní výstřelky socialistického návrhářství z poloviny osmdesátých let. Ale luxus je i tady. Ve třetím patře Areny Omsk se schází místní smetánka na zápasech hokejistů Avangardu. Gubernátor Omské oblasti Poležajev a jeho přátelé, sibiřští podnikatelé v kožených kabátech obklopení hubenými kráskami a dvoumetrovými bodyguardy. „Peníze tu nejdou jen do hokeje. Jednoznačná změna k lepšímu,“ porovnává Jágr předchozí zkušenost.

Omsk, to je přesto stále svět kontrastů. Opilci a invalidé postávající u otřískaných žigulíků, kolem nichž projíždějí limuzíny s kouřovými skly. Zahlédnout někoho, jak se usmívá, je skoro nemožné. Snad jen utkání domácích hokejistů dokážou dostat „Omiče“ z tísnivé reality. Deset tisíc natěšených lidí v nové hale, to je velká změna oproti otřískané „pastoušce“ z doby před třemi lety.

Také Jágr si řekl, že do stejné řeky dvakrát nevstoupí. A mění staré ruské návyky. Při prvním omském angažmá bydlel v bytě na Leninově ulici číslo 50, teď jemu a jeho přítelkyni Inně je dočasným domovem apartmán v chráněném komplexu poblíž hlučné třídy Krasnaja puť. Oplocený areál s parkovištěm, vrátným a malým dětským hřištěm stačí Jágrovi ke štěstí.

A to přesto, že v novém bytě se ještě nezačalo topit, ačkoli teploty se už na Sibiři sunou k nule. Přítelkyni sice Jágr slíbil přinést z haly přímotop, pak si vše rozmyslel. „Inně byla zima, ale zaběhala si a tím se zahřála,“ prohlásil.

Není rozmazlený

Na to, že je největší hvězdou Kontinentální ligy, nemá přehnané požadavky. „Jágr je borec, pořád v pohodě. Zato ty naše ruské ‚hvězdy‘, ty bych hnal! Jsou rozmazlené, až hanba,“ rozčiluje se fanoušek Avangardu Ruslan.

V sezóně 2004/05 byl Jágr častým hostem v restauraci U Švejka, kde mu vyvářel brněnský kuchař Jaroslav Psota. Ze stěny podniku, v němž si můžete vybrat ze tří druhů českých piv, se na vás Jágr sice usmívá z fotky, ale už sem nechodí. Ani Balkan Gril není v kurzu, hokejisté se přesunuli do stylové restaurace Base, kde porce těstovin vyjde v přepočtu na 300 korun.

„V Omsku je úplně všechno, co potřebuju,“ mávne česká hvězda rukou směrem k Uspěnskému pravoslavnému chrámu. Před 90 lety ho rozbořili bolševici. Loni byl obnoven, a tak tam Jágr může nyní nabírat psychickou sílu. Na Sibiři se mu ještě bude hodit.

Reklama

Související témata: