Hlavní obsah

Marek Sýkora: Trénovat Jágra by mě lákalo, ale Omsk není top tým

PRAHA

Hokejový trenér Marek Sýkora se podle ruských médií objevil v hledáčku Omsku na post hlavního kouče. Sergeje Gersonského odvolalo vedení Avangardu po neuspokojivých výsledcích, když z šesti zápasů Kontinentální ligy vyhrál tým pod kapitánem Jaromírem Jágrem pouze dvakrát. „Pokud bych nabídku dostal, pak bych o ní začal uvažovat,“ sdělil v úterý Sport.cz Sýkora.

Článek

„V této chvíli však nechci spekulovat a komplikovat si tím život,“ uvedl Marek Sýkora, jenž od května trénuje reprezentaci do dvaceti let a v Rusku již v minulosti působil na lavičce Metallurgu Magnitogorsk. „Prožil jsem tam nejlepší trenérská léta, ruská liga byla výborná,“ pochvaloval si. „Vedení Omsku ale situaci vyřeší jinak,“ dodal.

Odvolání Garsonského trenér Sýkora předpokládal. „Již před dvěma měsíci ještě než liga začala, jsem to předpovídal,“ pochlubil se možný kandidát na kormidlo Jestřábů. „Od týmu se hodně očekává, ale mužstvo není až tak dobře složené, aby mělo nálepku „top“ týmu, který by lize vévodil,“ všiml si Sýkora.

Hráči v Osmku nejsou zárukou

„Pár let už v ruské lize sice nepůsobím, ale hráči, které znám, nejsou zárukou skvělé výkonnosti a toho, aby Omsk hrál nahoře,“ pokračoval Sýkora v kritice. „Ostatní ruská mužstva se navíc proti Avangardu neuvěřitelně vyšponují ke skvělým výkonům, takže každého trenéra, který do Omsku přijde, nečeká nic pěkného,“ uvědomuje si.

Kromě Jágra působí v Omsku také Jakub Klepiš a Pavel Rosa. „Jágr to na velkém evropském hřišti nezvládá, Rosa je hráč do koncovky a na tvorbě útoku se příliš nepodílí, u Klepiše také není jisté, jestli se s ligou vyrovná,“ komentoval výkony svých krajanů. „Bude se stále hledat viník, proč to nejde. Jágr to nějakou dobu nebude, ale budou to lidi okolo,“ myslí si. „ Na jednu stranu by mne koučování týmu s Jágrem lákalo, ale nebylo by to nic jednoduchého.“

Do Kontinetální ligy se tedy Sýkora nehrne. „Vloni jsem odmítal opravdu velmi dobré nabídky od ruských klubů a nyní, když jsem u dvacítky před mistrovstvím světa, že bych od reprezentace odešel? Není to pravděpodobné, ale stát se může cokoliv,“ ví Sýkora.

Docházejí mi peníze...

Pokud by se však přeci jen mocnáři ruského klubu rozhodli k oslovení českého trenéra, koučování reprezentační dvacítky by pro Sýkoru nebyl problém. „Reprezentace do dvaceti let - to jsou nárazové akce. Kluky v podstatě netrénuji, protože polovina mužstva hraje v Kanadě a s hráči se sejdu 15. prosince,“ přiblížil svůj program. „S týmem jsem sehrál dva turnaje, takže nejde o takový vztah, abych případné angažmá v Rusku bral jako podraz,“ dodal.

„Spíše mám morální a smluvní závazek. A protože jsem ze staré školy, chtělo by se mi ho respektovat, což jsem také vždycky dělal,“ naznačil, jak by v případě lákání na východ přemýšlel. „Ale docházejí mi peníze, takže se možná rozhodnu jinak,“ přidal v zápětí s nadsázkou.

Reklama