Hlavní obsah

Marek střílí góly pro manželku, publicitu nechává Jágrovi

Jirka G. NovákSport.cz

V Kontinentální hokejové lize (KHL) není momentálně lepšího hráče co se týče statistik. Český útočník Jan Marek vede s náskokem kanadské bodování nové soutěže a s přehledem je i jejím nejlepším střelcem. Hráč Magnitogorsku září, ale publicitu příliš nevyhledává. Pozornost médií rád dobrovolně přenechá slavnějšímu krajanovi Jaromíru Jágrovi, který je ostatně i tváří celé KHL.

Foto: www.khl.ru

Útočník Magnitogorsku Jan Marek

Článek

A Marek mediální zájem Jágrovi rozhodně nezávidí. "Určitě ne. Publicita nebo vystupování v televizi - to není nic pro mě. Já sám se za hvězdu nepovažuji. Tyhle akce si zaslouží on, já budu raději jen střílet góly," řekl v rozhovoru pro ruský deník Sport-Express Jan Marek, který byl nadšený z toho, že Jágr po příchodu do Omsku bude hrát stejnou soutěž jako on.

"Ještě když jsem byl malý kluk, tak on už byl hvězdou světového hokeje, olympijským vítězem z Nagana. Každý kluk v Čechách, který kdy obul brusle, by chtěl hrát hokej s Jágrem," vykládal Marek zaníceně. Svůj souboj proti Jágrovi už si odbyl, ale dopadlo to hodně neslavně - Magnitogorsk prohrál v Omsku 0:6. "No je pravda, že to první setkání moc nevyšlo," vrátil se Marek k zářijovému utkání KHL.

Góly střílí pro manželku

Od té doby ale "Magnitka" prohrála jen čtyři z patnácti zápasů, k čemuž Marek velkou měrou přispívá jako pravidelný sběratel kanadských bodů. Vítězství klubu pravidelně po zápasech oslavuje s fanoušky, kdy pokyne tribunám jako výraz díků za podporu. "Tenhle zvyk jsem si přivezl z Čech, kdy jsme takhle před odchodem z ledu děkovali fanouškům po titulu se Spartou v sezóně 2005/06," vysvětlil ruským novinářům, kteří na podobné výjevy nebývají zvyklí.

Na oslavu branek pak má český reprezentant speciální rituál, kdy si sundá rukavici a políbí snubní prstýnek. "Rozhodl jsem se tak na počest manželky Lucie. V hokeji to není tak obvyklé, ale ve fotbale je to vidět dost často," prozradil čerstvý ženáč Marek, jak se snaží alespoň na dálku myslet na manželku. To, že by s ním pobývala společně v Rusku, prý ani neřešili. "Asi by nebyla nadšená z těch řady nocí, které často trávíme na báze," usmíval se sympatický útočník.

NHL ho přestala zajímat

Na začátku října si Marek s Magnitogorskem zahrál o Victoria Cup proti New York Rangers, kteří jej před pěti lety draftovali. Nikdy ale nedostal šanci a NHL je pro něj už minulost. "Před sezónou se objevila nabídka od Los Angeles, ale za velmi malé peníze. Poté, co mi agent řekl, jaké mi v zámoří nabízejí podmínky, mě NHL přestala zajímat," dodal.

Reklama

Související témata: