Hlavní obsah

Gólman Prusek podepsal v Rize smlouvu do konce sezóny

OSTRAVA

Hokejový gólman Martin Prusek definitivně odchází z Vítkovic na hostování do lotyšského klubu Dinamo Riga. Dvaatřicetiletý gólman, který minulý týden ukončil dvouměsíční angažmá ve Spartaku Moskva, podepsal s jiným účastníkem Kontinentální hokejové ligy smlouvu do konce sezóny.

Foto: www.khl.ru

Martin Prusek v dresu Spartaku Moskva

Článek

Prusek se v Rize bude hlásit v pátek. A nečekají ho jen neznámé tváře: tým koučuje slovenský trenér Július Šupler a v kádru je český obránce Filip Novák nebo slovenští útočníci Ronald Petrovický s Marcelem Hossou. "Určitě je to lepší, když je v kabině nějaký Slovák nebo Čech, ale všechno je to o výsledcích. Když se bude dařit, bude to plus," řekl ve čtvrtek Prusek.

Pruskova nejistota neměla dlouhého trvání. Sotva co se po skončení výpomoci ve Spartaku Moskva vrátil domů, agent Vladimír Vůjtek mladší už pro něj měl laso z Rigy. "Byla tam ještě možnost zůstat další měsíc ve Spartaku, ale hledal jsem něco dlouhodobějšího. O ničem dalším nevím," uvedl Prusek.

Budoucnost ve Spartaku zarazila hráčská kvóta

Bývalý reprezentační gólman si ve svých dvaadvaceti startech za Spartak vybudoval dobré postavení. Klub by měl zájem i o delší spolupráci, ale ta vzhledem k přísným regulím nebyla možná: ruský klub si totiž v KHL může zahraničního brankáře pořídit jen na 65 procent zápasů celé sezóny. Omezení se nevztahuje pouze na tři "mimoruské" účastníky soutěže, ke kterým vedle kazašské Astany a běloruského Minsku patří také Riga. "Kdyby ta kvóta nebyla, asi bych zůstal ve Spartaku do konce sezóny. Jsem rád, že nabídka z Rigy přišla a mám jistotu pro zbytek sezóny," prohlásil.

O post jedničky by měl Prusek zápasit s devětatřicetiletým lotyšským veteránem Sergejsem Naumovsem. Zajímavostí je, že ve vedení klubu se pohybuje i někdejší vynikající gólman sborné Arturs Irbe. "Sám jsem zvědav, jak ta spolupráce bude vypadat. Neznám se s ním," podotkl Prusek.

Riga je pro Pruska velkou neznámou, i když si proti ní ještě za Spartak zachytal. "Hráli s námi celkem dobře. Hlavně dopředu jsou výborní. Město neznám vůbec, nikdy jsem tam nebyl. Ale těším se tam, je to zase nová výzva," dodal gólman, který strávil i čtyři roky v zámoří a za Ottawu a Columbus si připsal 57 startů v NHL.

Reklama

Související témata: