Hlavní obsah

Markovy Vánoce: stesk a rvačka

PRAHA

Štědrovečerní večeře, rozbalování dárků a idylka u stromečku. O tom si čeští hokejisté v Rusku nechávají jen zdát. Už třetí rok po sobě nastoupil útočník Magnitogorsku Jan Marek 24. prosince k soutěžnímu zápasu.

Foto: www.khl.ru

Útočník Magnitogorsku Jan Marek

Článek

Po reprezentačním Channel 1 cupu sice elitní forvard dostal od klubu dvoudenní volno, ale možná by si ho i odpustil. „Byli jsme s Tomášem Rolinkem a Karlem Pilařem v hotelu v Moskvě. Odpočívali jsme a vždycky jsme si jen dolů zašli na jídlo. A nějak mě při tom přepadl vánoční stesk,“ řekl Marek. Jeho žena Lucie totiž trávila svátky u rodiny v Česku a do Magnitogorsku se vrací až 29. prosince. „Oslavíme pak Vánoce i Nový rok dohromady,“ nezbývá manželům než improvizovat.

Zápasový program Kontinentální ligy je totiž slušně nahuštěný. Hrálo se 24., 25. a 26. prosince a termíny jsou stejně jako v české extralize stanoveny i na 28. a 30. 12. Magnitogorsk je navíc na „tripu“, čtyřikrát po sobě musí na led soupeře.

"Dohrajeme zápas, sbalíme se a přesuneme se do dalšího města. Do postele se dostaneme ve čtyři ráno, večer je trénink a druhý den zase hrajeme,“ popisuje Marek itinerář se zastávkami Balašicha, Petrohrad, Nižnij Novgorod a Mytišči. „Samí silní soupeři,“ povzdechl si Marek.

Dusno v kabině

A poznal to i na Štědrý den. S Balašichou semifinalista Ligy mistrů prohrál 2:4. „Hráli jsme strašně špatně,“ připustil nejproduktivnější hráč Metallurgu. „A v kabině kvůli tomu bylo celkem dusno,“ prozradil po třetí porážce Magnitogorsku v řadě. „Zdůrazňovali nám, že tak silné mužstvo, jako máme my, si nemůže dovolit prohrát tři zápasy za sebou.“

Neprosadil se ani Marek. V závěru zápasu, kdy ještě hosté usilovali o vyrovnání, totiž strávil čtyři minuty na trestné lavici. „Jeli jsme proti sobě s Jirkou Marušákem, hokejka proti hokejce, normální střet. Ale Marušák po něm zůstal ležet. Říkal, že jsem ho snad trefil do břicha, vážně nevím,“ popisoval souboj, po němž na ledě propukla hromadná bitka, a tresty do konce zápasu si z ní odnesli další Čech v dresu Balašichy Petr Kalus i Markův spoluhráč Varlamov. „Nebylo to nic neobvyklého, jen o něco vyhecovanější. Na mě ale z těch Vánoc padla deka,“ tvrdil Marek.

Reklama