Hlavní obsah

Obranu Sparty vyztuží Pilař, v Magnitogorsku nebyl spokojený

PRAHA

Hokejová Sparta získala obránce Karla Pilaře, který se rozhodl předčasně ukončit angažmá v Metallurgu Magnitogorsk a dohraje sezónu v pražském týmu. Mistr světa z roku 2001 nastoupí za třetí tým extraligové tabulky již dnes na ledě Liberce. "Slibujeme si od něj velkou pomoc v přesilových hrách, zejména na modré čáře, což je jeho velice silná stránka," uvedl generální manažer klubu Petr Bříza.

Článek

Pilař, který oblékl dres Sparty naposledy v dubnu 2007, kdy týmu pomohl v posledním zápase finále play-off k titulu, přiletěl do Prahy dnes a hned se vydal s týmem na sever Čech. Ofenzivně laděný bek, jenž pomohl Spartě k extraligovému triumfu i v roce 2006, působil před loňským návratem do Evropy v zámoří.

V Magnitogorsku nebyl jednatřicetiletý hráč spokojený se svým malým vytížením. "Mohl jsem to dohrát v Magnitce, nikdo mě nevyhazoval, ale já se rozhodl odejít sám. Pro můj další rozvoj mi nepřipadalo dobrý vysedávat na střídačce nebo na tribuně. Chci hrát za nároďák, pokusit se o mistrovství světa a vrátit se do Ruska příští rok," řekl Pilař v rozhovoru pro deník Sport.

Když se rozhodl opustit přední tým Kontinentální ligy, který minulý týden postoupil do finále Ligy mistrů, dostal i jiné nabídky. Nakonec vyhrála Sparta. "Bavil jsem se s panem Charouzem (spoluvlastníkem klubu) a došlo mi, že Sparta pro mě bude nejlepší variantou. Znám to tam, budu na očích," vysvětlil.

Považuje se za sparťana

Klíčovou roli v jeho rozhodování prý nehrály peníze, ale fakt, že se považuje za sparťana. "Tohle angažmá není o penězích. S panem Charouzem máme vzájemnou, dlouhodobou dohodu. Když jsem byl v minulosti nemocný, pomohl mi. Teď chci pomoci já Spartě," řekl Pilař, který za Metallurg odehrál v KHL 24 zápasů s bilancí jednoho gólu a pěti asistencí.

Finance podle něj naopak mohou z velké části za jeho odchod z Magnitogorsku. "Možná ze šedesáti procent může za můj odchod závist ruských hráčů. Někde se provalilo, kolik beru a hráči to asi neunesli," uvedl člen širšího reprezentačního kádru, který si také moc nepadl do oka s trenérem Bělousovem a postupně se propadal sestavou.

"Vlastně po celou dobu mi nedal prostor, abych ho přesvědčil, že můžu hrát mnohem víc a že jsem platným hráčem. Nakonec jsem ze třetí dvojice spadl až do čtvrté, a když nedávno přišli další dva útočníci, zastavil jsem se až na tribuně," dodal Pilař pro Sport.

Reklama

Související témata: