Hlavní obsah

Za smrt Čerepanova dostal doživotní trest i manažer Omsku Bardin

Vedení Kontinentální hokejové ligy zakázalo do konce života působit v hokeji bývalému prezidentovi Avangardu Omsk Konstatinovu Potapovovi a stále ještě generálnímu manažerovi Anatoliji Bardinovi. Oba podle disciplinární komise nesou spolu s týmovými lékaři díl odpovědnosti za smrt mladého útočníka Alexeje Čerepanova, jenž zemřel 13. října po kolapsu v závěru utkání na ledě Viťazu Čechov.

Foto: www.khl.ru

Hokejisté Omsku při vyjádření úcty bývalému spoluhráči Čerepanovovi

Článek

Vedení KHL už koncem prosince plánovalo oběma vrcholným funkcionářům Omsku zastavit činnost do ukončení vyšetřování Čerepanovovy smrti. Na dnešní tiskové konferenci viceprezident KHL Vladimir Šalajev potvrdil suspendaci obou mužů na doživotí.

Potapov, jenž rezignoval na svou funkci už před několika dny, nesmí podle rozhodnutí KHL vykonávat žádnou práci v soutěži. Bardin, který byl dosud ve funkci a minulý týden například poslal domů kouče Waynea Fleminga po druhé třetině zápasu proti Čechovu, má zakázanou manažerskou činnost ve všech klubech KHL.

Čerepanov prý neměl vůbec sportovat

Velký talent ruského i světového hokeje Čerepanov by se ve čtvrtek dožil dvaceti let. Minimálně rok a půl před smrtí trpěl vážnou srdeční chorobou, v jejímž důsledku neproudilo do srdce dostatečné množství krve. Na své potíže bral lék kordiamin, jenž je na listině zakázaných látek Světové antidopingové agentury (WADA). Stopy kordiaminu se našly v Čerepanově těle po jeho smrti a podle vyšetřovatelů hokejista dostal lék zhruba tři hodiny před svým kolapsem.

Čerepanovova choroba byla natolik vážná, že neměl vůbec vrcholově sportovat. Za to, že hrál hokej, nesou podle KHL odpovědnost i lékaři Avangardu Sergej Bělkin a Dmitrij Bětušenko. Bělkin byl suspendován na doživotí, jeho asistent Bětušenko na dva roky.

K pochybení lékařů došlo také v osudný den na stadionu Čechova. Záchranka dorazila na místo až 12 minut po kolapsu hráče a navíc měli zdravotníci vybitou baterii v defibrilátoru, jímž se pokoušeli Čerepanovovo srdce rozběhnout. Již dříve označili vyšetřovatelé za odpovědné za smrt mladého hráče ředitele Viťazu Michaila Děnisova a správce haly Jurije Afoňkina. Oba za to byli potrestáni vedením ligy doživotním zákazem působení v soutěži.

Hokejisté Omsku, do jejich kádru patří útočníci Jaromír Jágr, Jakub Klepiš, Pavel Rosa a nově i brankář Adam Svoboda, jsou v současnosti v Lotyšsku a dnes je čeká duel KHL na ledě Dinama Riga.

Reklama

Související témata: