Hlavní obsah

Zlínští rodáci Čajánek s Rachůnkem si spolu sedli i v Dynamu

Martin KézrPrávo

Hráli spolu už před deseti lety v rodném Zlíně a v letošní sezóně se zase potkali v jednom klubu. Třiatřicetiletý útočník Petr Čajánek a o čtyři roky mladší obránce Karel Rachůnek patří mezi klíčové hokejisty moskevského Dynama. „Známe se už hodně dlouho a řekl bych i dobře. Sedli jsme, trávíme spolu dost času na ledě i mimo něj,“ přiznává Čajánek.

Článek

„Bydlíme v Moskvě jen pár metrů od sebe, potkávají se i rodiny. S Petrem si rozumíme hokejově i životním názorem, také naše manželky se umí spolu zabavit,“ líčí Rachůnek, podle nějž společné angažmá jde oběma krajanům k duhu. „Prošel jsem už řadu klubů v cizině a samotný Čech jsem byl snad jen sezónu v Jaroslavli. Nebylo to ale až tak těžké,“ přibližuje obránce s tím že v NHL měl vždy štěstí na početnou českou kolonii. „V Rangers nás bylo dokonce sedm,“ dodává.

„Potkat v kabině krajana je vždycky příjemná situace, ale my docela dobře vycházíme i s ruskými spoluhráči a klidně jdeme společně na večeři pět, šest hráčů, “ uvažuje starší z dvojice českých legionářů v dresu Dynama.

Společně si užili koncem roku účast na Spengler cupu. „Mohli jsme tam mít s sebou i děti, což bylo super a ta uvolněná atmosféra se promítla i do toho, že nám to šlapalo na ledě,“ míní Rachůnek. „Davos je nádherný, moc se nám tam líbilo a ještě se povedl skvělý úspěch, který měl v Rusku značný ohlas,“ říká Čajánek, jenž k prvenství Dynama přispěl hattrickem ve finále s Kanadou. „Od té doby jsem ale žádný gól nedal,“ pousměje se.

Play-off KHL chtějí začínat doma

„Triumf na turnaji, to byl pro nás všechny jedinečný okamžik, dokonce i trenér Vůjtek z toho byl hodně dojatý. Úspěch v Davosu nás nakopnul i do ligy, do té doby jsme nehráli dobře,“ míní Rachůnek. „Vliv na ten horší začátek sezóny měl i fakt, že jsme z prvních pětadvaceti zápasů hráli snad dvacet venku, ale teď od ledna jsme se hodně zvedli,“ dodává Čajánek s tím, že Dynamo aktuálně figuruje na 7. příčce tabulky KHL.

„Chtělo by to jít do play-off asi z trochu lepší pozice, jenže už je tam dost velký bodový odstup,“ přiznává Rachůnek. „Sezóna se ale hodnotí až podle play-off a  pokud vypadnete v prvním kole, je pak úplně jedno, jestli jste byli po základní části první nebo dvanáctí,“ namítá Čajánek. „Snad udržíme první osmičku, abychom začínali play-off doma a v případě postupu si těžko ve čtvrtfinále vybírat soupeře. Doufám, že budeme hrát o titul co nejdéle, vedení klubu by jen účast v osmičce asi neuspokojila,“ uvažuje Rachůnek.

Pro Rachůnka by bylo MS splněným snem

Oba se těší na pražský zápas s Finy před zaplněnou halou. „V nároďáku chci vyhrát každý zápas a doma se těším na bouřlivou kulisu,“ říká Čajánek. Legionáři z Dynama mají i velkou šanci zahrát si spolu na mistrovství světa. Pro Rachůnka by to byla premiéra. „Kdyby to vyšlo, naplnil by se mi klukovský sen ale raději se k tomu moc neupínám, vždyť šampionát se hraje až koncem dubna.“

Jeho starší spoluhráč z klubu má už zkušenost z pěti mistrovství a doma tři zlaté medaile. „O letošním šampionátu zatím nepřemýšlím. Hokej hraju proto, že mě baví a co se bude dít za deset týdnů, fakt neřeším,“ uzavírá rezolutně Čajánek.

Reklama