Hlavní obsah

Jágrova sibiřská anabáze se přiblížila konci

PRAHA

S velkou slávou odcházel Jaromír Jágr na Sibiř, ale závěr jeho působení v Omsku může být hořký. Podle zdrojů blízkých ruskému klubu uvažuje vedení Avangardu, že s českou superstar předčasně ukončí kontrakt, který měl původně běžet i v příští sezóně.

Foto: www.khl.ru

Jaromír Jágr v dresu Omsku

Článek

Ačkoli z ruské strany mnohokrát zaznělo ujišťování, že s penězi na Sibiři problém není, i Avangard musí šetřit. První na ráně je právě sedmatřicetiletý Jágr se základním platem 3 milióny dolarů, jenž však může bonusy narůst až na sedm miliónů. „Jágrův konec v Omsku? Takové informace nemám,“ prohlásil do telefonu odměřeně tiskový mluvčí Avangardu Arkadij Alexejev.

Pro Omsk je to však zoufalý ročník, do kterého vstupoval s přehnanými nadějemi. Po náhlém úmrtí mladého hokejisty Alexeje Čerepanova však klub upadl do velkých potíží, které odnesl vyhazovem kanadský kouč Wayne Fleming, jenž nahradil na střídačce Avangardu Sergeje Gersonského.

Omsku nyní velmi vážně hrozí, že dokonce nepostoupí ani do play-off. A k tomu finanční krize, která těžce dolehla na celou Kontinentální hokejovou ligu. „V pondělí hrál Jarda v Kazani, takže jsme spolu ještě nemluvili. Ale nejspíš jde opravdu o finance,“ připouští prezident kladenského klubu a hokejistův otec Jaromír Jágr st.

Jeho syn měl sice atakovat nejvyšší příčky kanadského bodování KHL, ale na vedoucího Mozjakina z Atlantu Mytišči ztrácí 22 bodů. Celou sezónu k sobě Jágr hledal vhodné spoluhráče a i lidé z Avangardu tvrdili, že trenér Gersonskij mužstvo v létě špatně poskládal.

Jde o play-off

Vše nyní bude záležet na tom, zda Omsk proklouzne do vyřazovacích bojů. „To budeme vědět ve čtvrtek, pak se bude Jaromírova budoucnost v klubu řešit,“ říká hráčský agent Jaroslav Zídek. „Omsk má sice oficiálně nového ředitele, ale šedou eminencí je stále odvolaný manažer Bardin. S ním jsem ve středu mluvil a on mi řekl, že Jágr má stále platný kontrakt do dubna 2010. Teď je ale moc brzy na to něco předjímat,“ dodal Zídek.

Klubem už se údajně šíří zvěst, že pokud by Avangard do vyřazovacích bojů nepostoupil, dohraje Jágr sezónu v zámoří. Už před časem se objevily informace, že český veterán jedná s Edmontonem. Ale zájem projevily i další kluby, včetně Rangers, které Jágr třikrát po sobě přivedl do play-off. „No tak půjde hrát Jarda do New Yorku,“ netrápí Jágra staršího.

Reklama

Související témata: