Hlavní obsah

Omsk slaví zmrtvýchvstání a jeho trenér najednou mluví o titulu

PRAHA

Sotva jim soupeři na poslední možnou chvíli zajistili samotnou účast v play-off, už jsou hokejisté Avangardu Omsk zase plni optimismu. Trenér sibiřského celku Igor Nikitin dokonce prohlásil, že jeho tým nyní klidně může pomýšlet i na titul. Přitom chybělo velmi málo a Omsk s Jaromírem Jágrem v sestavě se nemusel do play-off Kontinentální ligy vůbec dostat.

Foto: www.khl.ru

Jaromír Jágr během zápasu v Novokuzněcku

Článek

Po posledních porážkách neměl Omsk postup do play-off ve vlastních rukou a musel spoléhat na porážky svých pronásledovatelů z Astany a Čerepovce. Kazašský tým sice vyhrál, ale Čerepovec podlehl ve čtvrtek Magnitogorsku až gólem Chlystova z poslední minuty normální hrací doby.

"Domácí hráči měli možná více šancí na vstřelení gólu, ale nakonec jsme v závěru vyhráli my. Takový už je hokej," řekl po zápase trenér Magnitky Valerij Bělousov. "Chtěli jsme se dobře připravit na play-off, předchozí zápasy jsme odehráli hodně špatně," doplnil jej český útočník Jan Marek. Ten přispěl k radosti Jágra a spol. jedním gólem.

Zato v Čerepovci, kterému stačilo k postupu do play-off na úkor Omsku získat v zápase dva body, zavládlo velké zklamání. "Za výkon v posledním zápase se nemusíme stydět. Ale ostudou je pro nás celkový výsledek v sezóně a mrzí nás to kvůli fanouškům," prohlásil šéftrenér Severstalu Andrej Pjatanov a důrazně odmítl, že by nyní na hráče čekalo volno. "Žadný odpočinek nebude. Hráči mají smlouvy do 30. dubna a odpracují si je!" tvrdí nekompromisně.

Kouč Magnitogorsku má v Omsku slíbeno pohoštění

"Byl to zápas života a smrti nejen pro účastníky zápasu, ale i pro nejbohatší tým ligy," napsal Sovětskij sport. "Žehnejme Bělousovovi," napsaly po vítězství Magnitogorsku jedny z místních novin v Omsku a připomněly, že Avangardu zařídili postup do play-off svěřenci trenéra, který před pěti lety získal s Omskem ruský titul. Kdysi byl z klubu vyhozen, ale nyní mu omští fanoušci slibují bezplatné pohoštění v nejdražší restauraci.

V Omsku teď panuje všeobecné veselí a chmury ustoupily až přehnanému optimismu. A to i přesto, že v play-off tým je čeká nejlepší tým základní části KHL Salavat Julajev Ufa. "Naše šance v play-off vidím dobře. Hlavní je důvěřovat ve vlastní schopnosti, odstranit některé chyby, a pořádně se připravit na Salavat. Ufa má sice hodně silný tým a hráči jsou velmi dobře sehraní, ale když sebereme všechny síly a schopnosti, tak klidně můžeme vyhrát titul," tvrdí bojovně trenér Omsku Igor Nikitin.

Jeho protějšek z Ufy Sergej Michaljev je si dobře vědom toho, že je favoritem série, ale zůstává opatrný. "Všichni věděli, v jaké situaci Avangard byl. Sezóna mu nevycházela a play-off bylo poslední šancí si trochu napravit pověst. A když se jim povede vyhrávat v play-off, předchozí chyby budou zapomenuty. A v play-off je jedno, jestli hrajete s posledním šampionem. Budou to těžké bitvy," varuje.

Reklama

Související témata: