Hlavní obsah

Jágr přispěl gólem k senzačnímu vyřazení Ufy, postupuje i Magnitogorsk

OMSK/PRAHA

Hokejisté Omsku jsou ve čtvrtfinále Kontinentální ligy. Rozhodlo o tom jejich čtvrteční vítězství 4:1 nad Ufou, ke kterému přesilovkovým gólem přispěl i Jaromír Jágr. Nejlepší celek základní části ruské soutěže tak překvapivě končí už v osmifinále play-off, Avangard vyhrál sérii 3:1 na zápasy. Ve čtvrtfinále se utká s druhým nejlepším týmem základní části Kazaní.

Foto: www.khl.ru

Hrdina Omsku ve čtvrtém zápase osmifinále Dmitrij Vlasenkov

Článek

Omsk se přitom do vyřazovací části dostal až na poslední chvíli, v posledním kole jej zachránila výhra  Magnitogorsku v Čerepovci. Jenže vítěze základní části soutěže Avangard, kde působí i další čeští hráči Jakub Klepiš a Adam Svoboda, zaskočil už ve druhém zápase v Ufě těsným vítězstvím 1:0 po samostatných nájezdech.

V normální hrací době neskončil ani třetí zápas v Omsku. Domácí vyhráli po neuvěřitelném zmrtvýchvstání v vzávěru třetí třetiny 3:2 v prodloužení a to jim dodalo tolik sebevědomí, že zaskočeného favorita celé ligy porazili i potřetí a tentokrát jednoznačně 4:1.

Tentokrát se většina podstatného odehrála už v první třetině. Na vedoucí branku domácího Aleksandrova ze druhé minuty ještě rychle našel odpověď Taratuchin, ale pak už stříleli góly jen omští borci. Dmitrij Vlasenkov udeřil dvakrát během necelé minuty a na začátku třetí třetiny dokončil brankový účet Jágr. V brance chytal opět Fomičev, Adam Svoboda zůstal jen na střídačce.

Play-off KHL, pojmenované jako Gagarinův pohár, skončilo pro další čtyři české hokejisty v dresu Ufy - po sezóně mají Miroslav Blaťák, Michal Mikeska, Leoš Čermák a Petr Vampola.

To druhý nejlepší celek základní části AK Bars Kazaň se zaskočit nenechal a proti Astaně mu stačil k postupu nejmenší počet utkání. Po dvou výhrách doma Kazaň vyhrála i v hlavním městě Kazachstánu. Rozhodl o tom kapitán týmu Alexej Morozov vítěznou trefou v samostatných nájezdech.

Češi pomohli k postupu i Jaroslavli a Magnitogorsku

Oba góly Jaroslavle na ledě Nižněkamsku zařídili čeští hokejisté. Josef Vašíček nejprve v první třetině vyrovnal a vítěznou trefu, která poslala Lokomotiv do čtvrtfinále, zaznamenal dvě minuty před koncem Zbyněk Irgl.

Také Magnitogorsk dotlačili mezi nejlepší osmičku KHL Češi. Ve třetím duelu osmifinálové série v Nižném Novgorodu dvakrát skóroval Jan Marek, přihrávali mu Jaroslav Kudrna a Tomáš Rolinek. Kudrna si navíc připsal i branku, Metallurg vyhrál jasně 6:3.

Kontinentální liga, osmifinále:
Omsk - Ufa 4:1 (3:1, 0:0, 1:0)
Branky: 2. Aleksandrov, 18. a 19. Vlasenkov, 43. Jágr - 6. Taratuchin. Konečný stav série: 1:3.
Astana - Kazaň 1:2 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)
Branky: 56. Letowski - 37. Klimenko, rozh. nájezd Morozov. Konečný stav série: 0:3.
Toljatti - CSKA Moskva 3:2 (1:0, 0:1, 2:1)
Branky: 3. Zacharčuk, 41. D. Makarov, 60. Bodrov - 28. But, 60. Kornějev. Stav série: 2:1.
Nižněkamsk - Jaroslavl 1:2 (1:1, 0:0, 0:1)
Branky: 3. D. Makarov - 8. Vašíček (Irgl), 58. Irgl. Konečný stav série: 1:3.
Nižnij Novgorod - Magnitogorsk 3:6 (0:2, 3:3, 0:1)
Branky: 27. Šiškanov, 36. Nikitěnko, 40. Varnakov - 25. a 48. Marek (Kudrna, Rolinek), 17. Kudrna, 18. J. Fjdorov, 27. Čistov, 28. I. Mirnov Konečný stav série: 0:3.
Spartak Moskva - Petrohrad 3:2 (0:2, 3:0, 0:0)
Branky: 24. a 39. Rybin, 33. Radivojevič - 2. I. Makarov, 18. Nemirovsky. Konečný stav série: 3:0.

Reklama