Hlavní obsah

Bitvy mezi Dynamem a CSKA mají grády, hráči si nepodávají ruce

KAZAŇ

Kdysi zápasy s těmito kluby patřily k největším ozdobám sovětské a později ruské ligy a nezřídka rozhodovaly o mistrovském titulu. Ani po čase zápasy mezi hokejisty CSKA Moskva a jejich mětskými rivaly z Dynama neztratily na atraktivitě. V play-off se oba týmy potkaly po dlouhých 17 letech a zase se o tom hodně mluví. A to nejen kvůli předváděné hře, ve které má zatím jasně navrch Dynamo.

Foto: www.khl.ru

Útočník Dynama Denis Tolpeko (vlevo) a Starkov z CSKA Moskva

Článek

Ruská média také pořádně propírají nechuť hokejistů Dynama Moskva podávat si po zápasech play-off ruce se soupeři. Předváděli to už v osmifinále s Dynamem Riga a nehodlají to dělat ani s CSKA. "A tak to bude až do konce série. Teď se odehrává bitva a nějaké podávání rukou je zbytečné. Až série skončí, tak si ruce podáme," tvrdí kapitán Dynama Vitalij Jačmeněv.

Své vysvětlení pro to má i trenér Dynama Vladimír Vůjtek starší. "Spousta hráčů z obou mužstev hrála v NHL a tam je zvykem podat si ruce až na konci série," řekl český kouč novinářům. Jenže v KHL je na takové chování háklivá a podávání rukou po zápase je striktně uvedené v reglementu soutěže. "Nemusíme ve všem kopírovat NHL. Podání rukou po zápase je vyjádřením úcty k soupeři," prohlásil jeden z vedoucích činovníků KHL Sergej Kozlov. Proto už KHL Dynamu vystavila pokutu.

Vůjtek: Klidně se to může ještě otočit

Dynamo a jejich odvěcí rivalové z CSKA patří mezi giganty nejen ruského hokeje, ale v zápasech play-off domácí soutěže se nepotkali už od roku 1992. O to větší má nynější čtvrtfinálová série náboj i když po druhém utkání na ledě CSKA, které domácí tým prohrál vysoko 0:7, by to mohlo vypadat jako jasná záležitost pro Dynamo.

"Bez ohledu na výsledek to nebyl lehký zápas. Ale dokázali jsme využít naše šance, zatímco oni ne. A náš brankář chytal výborně," tvrdí kanadský útočník Dynama Eric Landry, jenž se na vysoké výhře podílel hattrickem. "Vyhráli jsme jenom dva zápasy a musíme vybojovat ještě jedno vítězství. Všechno se ještě může otočit," varuje také Vůjtek.

Fanoušci CSKA: Nedělejte hanbu našemu jménu! 

Jeho protějšek na střídačce CSKA Vjačeslav Bykov ale zažíval těžké chvilky, jeho tým prohrával o sedm branek už po dvou třetinách. "Třetí třetina zápasu byla tou nejdelší třetinou, kterou jsem během své kariéry trenéra zažil. Hráli jsme pod svoji úroveň," přiznal Bykov.

Kdysi veleslavné CSKA sice už zažilo i krušnější časy, především na začátku 90. let po exodu hráčů do zahraničí, ale prohrávat s Dynamem 0:7 po dvou třetinách bylo pro fanoušky dost silné kafe. "Nedělejte hanbu našemu jménu", skandovaly domácí tribuny během druhého utkání. "Neslyšel jsem, co se skandovalo. Je jasné, že by fanoušci náš tým teď nejraději ukamenovali, ale bude lepší to nedělat. Snažili jsme se, ale prostě se nám nedařilo," uklidňoval příznivce Bykov.

Hlavní trenér CSKA, jenž má na starosti i řízení ruské reprezentace, se snaží zůstat v klidu, přestože jeho tým prohrává v sérii hrané na tři zápasy 0:2 a teď se bude hrát na ledě soupeře. "Teď bude vše záležet na třetím utkání. Tam se ukáže, jestli naši hráči chtějí i nadále bojovat v play-off nebo už chtějí mít po sezóně," prohlásil Bykov chladnokrevně. Třetí zápas se hraje dnes večer a drtivá většina vstupenek na stadión v moskevských Lužnikách je rozebrána.

Reklama