Hlavní obsah

Kazaň se takřka zakousla do ledu, aby Jágrovi ukončila sezónu

Fantastický zápas sehráli v pondělním rozhodujícím čtvrtfinále play-off Kontinentální ligy (KHL) hokejisté Kazaně a Omsku. Podceňovaný Omsk s Jaromírem Jágrem dělilo od překvapivého postupu do semifinále patnáct vteřin, jenže Kazaň dokázala vyrovnat a v prodloužení urvat postup pro sebe. V Rusku vyvolalo utkání řádné pozdvižení a nadšení mezi hokejovou veřejností.

Foto: www.khl.ru

Skrumáž před brankou Omsku v zápase s Kazaní

Článek

"Díky Avangarde! Bravo Ak Bars!" píše v titulku Sovětskij sport. "Rusko takové čtvrtfinále ještě nevidělo. Jestřábi vstali z popela a byli 15 vteřin od semifinále. Ale hokejisté Barsu udělali to, co od nich čekal celý čtyřmiliónový Tatarstán," míní list, podle něhož bylo pondělní představení hodno finále a takový zápas nemá poražených.

To ostatně uznal i trenér Kazaně Zinetula Biljaletdinov. "Oba týmy by si zasloužily postup, štěstí nakonec bylo na naší straně. Moji hráči projevili odvahu. Musím přiznat, že náš gól v posledních vteřinách základní hrací doby byl spíš náhodný, ale v prodloužení už jsme po zásluze rozhodli," prohlásil.

Fomičev stál jako zeď

Omsk prohrával po gólu Stěpanova v desáté minutě, ale znovuzrozený Jágr se nejprve gólem a poté přihrávkou postaral o otočení skóre. Hosty pak dlouho držel brankář Alexander Fomičev, jenž si nakonec připsal 30 úspěšných zákroků. "Po druhém gólu Omsku jsme dřeli jak nikdy - rvali se vpřed, dobývali branku, takřka jsme se zubama zaryli do ledu. Ale Fomičev pořád stál jak zeď. V Omsku jsme dali gól, kdy jsme si vzpomněli, ale doma to prostě nešlo. Smůla," komentoval situaci před vyrovnáním obránce Kazaně Grigorij Panin.

Oddechový čas se Omsku vymstil

Těsné vedení držel Omsk ještě osmnáct vteřin před koncem, když si jeho kouč Igor Nikitin nepochopitelně vyžádal oddechový čas, těsně poté, co už si timeout vybrali domácí. "Rozhodl jsem se tak, protože hráči si potřebovali odpočinout a Popov byl zraněný. Nakonec se to ukázalo jako nešťastné řešení, byla to chyba," přiznal po zápase Nikitin.

Tři vteřiny poté sehrála Kazaň naprosto ukázkovou akci. Martensson vyhrál buly, posunul puk za sebe na Pervyšina, ten jej předal bekovi Nikulinovi a jeho rána zapadla přesně za záda omského gólmana. "Věřte tomu nebo ne, ale všechno se seběhlo přesně tak, jak po nás chtěli trenéři. A vyšlo to," usmíval se Ilja Nikulin.

Po dvou minutách prodloužení pak Oleg Petrov úspěšně tečoval střelu spoluhráče od modré a definitivně rozjásal vyprodané tribuny na stadiónu v Kazani. "Až do konce jsme věřili, že vyhrajeme. A nakonec se k nám také štěstí otočilo čelem," radoval se Petrov z důležitého gólu.

Ani Jágr nemůže dělat zázraky

"Jízda Omsku skončila, jako když kolo najede na hřebík uprostřed silnice... Zahrávat si celou dobu s osudem není možné, ani Jágr nemůže věčně dělat zázraky," napsal deník Sport-Express. A zároveň komentátor prestižního listu doufá, že se nepotvrdí spekulace o možném návratu Jágra do NHL.

"Nechce se ale ani myslet na to, že jsme včera viděli poslední zápas Jágra v Rusku. Pro úspěch udělal vše, co mohl. Vstřelil gól a na další rozhodujícím způsobem přihrál. V druhém zápase čtvrtfinále vstřelil vítěznou branku. Jeho gól se stal přelomem v zápase s Ufou. Ale každá pohádka jednou končí...," píše list.

Reklama