Hlavní obsah

Výborný s Jelínkem v Rusku trénovat nebudou, ani Omsk jim nevyšel

České trenérské duo František Výborný, Marian Jelínek nebude podle všeho v příští sezóně působit v Kontinentální hokejové lize. O kouče, kteří doposud vedli pražskou Spartu, měly zájem Omsk a Magnitogorsk, ani jeden z klubů je ale nakonec neangažuje. Vedení Metallurgu tuto možnost zavrhlo již začátkem týdne, představitelé Avangardu ve čtvrtek.

Článek

"Vedení Omsku včera rozhodlo, že tým povedou ruští trenéři a ve funkci byl potvrzený Nikitin," řekl hráčský zástupce Jaroslav Zídek, který se na jednání o angažmá českých trenérů podílel. Podobně se rozhodli i v Magnitogorsku, kde dodrží svou smlouvu kouč Valerij Bělousov. "Z jejich strany šlo spíše o sondování situace," uvedl Zídek.

V Omsku, kde působí česká superhvězda Jaromír Jágr a Jakub Klepiš, byl přitom příchod dvojice Výborný, Jelínek už předjednaný. Gubernátor sibiřské oblasti Leonid Poležajev ale nakonec rozhodl, že tým povede Igor Nikitin, jenž se v průběhu této sezony posunul z postu asistenta na pozici hlavního kouče.

Avangard si pod jeho vedením sice zajistil postup do play-off až na poslední chvíli, ale poté v prvním kole senzačně vyřadil vítěze základní části Ufu a v druhém potrápil pozdějšího finalistu z Kazaně.

Výborný, jemuž na konci měsíce končí smlouva ve Spartě, by teoreticky mohl pokračovat v angažmá v pražském klubu, který vede od listopadu 2005. "S Frantou Výborným jsme se už dříve domluvili, že tenhle týden nebudeme nic řešit. S tím, že kolem pátku až pondělí mi řekne definitivní slovo o svojí nejbližší budoucnosti," uvedl generální manažer Sparty Petr Bříza pro Sport na adresu nejúspěšnějšího trenéra v historii klubu.

Pětapadesátiletý Výborný dovedl Spartu k třem mistrovským titulům v letech 2000, 2006 a 2007. Letos mužstvo pod jeho vedením skončilo po semifinálové porážce od Karlových Varů třetí.

Jelínek však již na Spartě stoprocentně pokračovat nebude. "Už v průběhu sezóny jsem vedení klubu řekl, že po sezoně skončím. Jsem na Spartě pět let, což je tak akorát. Je potřeba udělat změnu," řekl Jelínek Českému rozhlasu.

Reklama