Hlavní obsah

Hokejisté Kazaně vyhráli první ročník KHL

KAZAŇ

Premiérovým vítězem Kontinentální hokejové ligy se stala Kazaň. Tým Ak Bars porazil v nedělním rozhodujícím sedmém duelu na vlastním ledě Jaroslavl 1:0 a finálovou sérii vyhrál 4:3 na zápasy.

Foto: www.khl.ru

Za brankářem Jaroslavle oslavují gól hokejisté Kazaně

Článek

Jediný gól utkání vstřelil v 51. minutě kapitán Kazaně Alexej Morozov, jenž dorazil bekhendem do odkryté branky střelu Andreje Pěrvyšina. Bývalý hráč Pittsburghu slavil s Kazaní už předchozí titul v roce 2006 v ruské superlize.

Stejně jako před třemi lety se tak celkového triumfu nedočkal žádný český hokejista. Na útočníky Zbyňka Irgla a Josefa Vašíčka zbylo v dresu Jaroslavle stříbro.

Sněžní leopardi z Tatarstánu v neděli jako první získali Gagarinův pohár, určený pro vítěze KHL. Symbolicky se tak stalo na Mezinárodní den kosmonautiky, jenž se slaví jako připomínka letu prvního člověka do vesmíru Jurije Gagarina.

Omsk málem Kazaň vyřadil

Cesta za pozdějším triumfem přitom pro Kazaň málem skončila už ve čtvrtfinále, v němž narazila na Omsk s Jaromírem Jágrem. Avangard vedl v rozhodujícím duelu ještě patnáct sekund před koncem třetí třetiny 2:1, ale mužstvo Ak Bars zvládlo zápas otočit a postoupit.

Obrat se povedl Kazani i ve finále, v němž prohrávala 2:3 na zápasy. Pak ale vyhrála šestý duel v Jaroslavli a dnes před vlastními fanoušky oslavila celkový triumf.

Kazaň si v příští sezoně zahraje druhý ročník Ligy mistrů, spolu s ní se kvalifikoval vítěz základní části a poslední ruský mistr Ufa.

Ve finské lize je blízko triumfu Jyväskylä, která vyhrála i třetí finále nad Kärpätem Oulu a v sérii vede 3:0 na zápasy.

Sedmý zápas finále KHL:
Kazaň - Jaroslavl 1:0, konečný stav série 4:3.
Třetí zápas finále play off finské ligy:
Jyväskylä - Kärpät Oulu 2:1, stav série 3:0.

Reklama

Související témata: