Hlavní obsah

Kouč hokejové dvacítky Sýkora míří do Jekatěrinburgu

PRAHA

Zkušený hokejový trenér Marek Sýkora by se měl stát novým koučem ruského klubu Avtomibilist Jekatěrinburg, který bude hrát od příští sezóny Kontinentální hokejovou ligu. Sýkora tak zároveň podle serveru hokej.cz opustí pozici trenéra reprezentační dvacítky, u níž měl ještě rok platnou smlouvu.

Článek

Šedesátiletý Sýkora nejde do neznámého prostředí. Dobré jméno si před časem udělal na lavičce Magnitogorsku. "Ještě jednou vstoupím do stejné ruské řeky. Oslovila mě nabídka Jekatěrinburgu, který o mě projevil zájem. Smlouva zatím podepsána není, ale předběžně jsme v podstatě dohodnuti. Pokud se nestane něco nečekaného, ještě jednou bych chtěl do zahraničí odejít," řekl Sýkora, který letos vedl na mistrovství světa i tým do 18 let.

Uznávaný kouč přitom vábení ruských velkoklubů dlouho odolával. Nevyslyšel například nabídky z moskevského Spartaku či Omsku. "Opakovaně jsem tvrdil, že už pro mě Rusko asi nebude. Ale teď jsem změnil názor. Proč? Je to jedno s druhým. Důvodů se najde víc. Především mě ovlivnila zkušenost s letošní osmnáctkou. Vystoupení na mistrovství světa ve Spojených státech mě nijak neuspokojilo," připomněl své zklamání Sýkora.

Přístup mladých hráčů ho ovlivnil natolik, že oželí i práci u dvacítky, přestože původně plánoval ve funkci setrvat podle platného kontraktu. "Na dvacítce jsme skončili také šestí, ale ta práce mě zpočátku velmi bavila. Možná kdybych nezískal tu čerstvou zkušenost s osmnáctkou, tak bych u výběru dvacetiletých zůstal. Je to dost pravděpodobné. Ale po turnaji v Americe nemám chuť. Ať dostanou šanci mladší trenéři. Nechce se mi pokračovat, protože výsledky, výkony ani přístup nebyly podle mého gusta."

Bývalý kouč extraligových týmů Plzně, pražské Slavie, Pardubic nebo Karlových Varů poletí do Jekatěrinburgu koncem května, aby podepsal smlouvu. Jako pravděpodobná se zdá možnost, že by si do týmu přivedl také některého z českých hráčů. "Momentálně probíhají jednání, věci se řeší především s agenty hokejistů. Jekatěrinburg si nejspíš nebude moci dovolit příchod reprezentantů, ale je jasné, že kvalitní hráče klub potřebuje. Je možné, že mezi nimi budou i Češi," připustil Sýkora.

Jekatěrinburg měl hrát v nově vzniklé KHL již v uplynulé sezoně, ale dostal se do finančních potíží a mezi elitou ho nahradil druholigový Chimik Voskresensk. V klubu přitom měla působit i trojice českých hokejistů - obránce Radek Philipp a na hostování i brankář Marek Pinc s útočníkem Tomášem Divíškem.

Něco podobného by se však letos nemělo opakovat. Podle všeho pomohl Sýkorovi k jeho rozhodnutí i úzký vztah s generálním manažerem týmu Valerijem Karpovem. Bývalého forvarda totiž Sýkora trénoval právě v Magnitogorsku. "Odtud se s Valerijem velmi dobře známe. Naše vztahy byly vždycky na úrovni. Když mi Karpov zavolal a naznačil zájem o můj příchod, seriózně jsme si promluvili," popsal Sýkora.

O tom, kdo jej nahradí na střídačce juniorské reprezentace, bude vedení Českého svazu ledního hokeje jednat v příštích dnech, nejbližší zasedání výkonného výboru se uskuteční 21. května.

Reklama