Hlavní obsah

Marek obdržel na galavečeru KHL diplom pro nejlepšího střelce

Český hokejový útočník Jan Marek obdržel na slavnostním galavečeru k uplynulému ročníku Kontinentální hokejové ligy v Moskvě diplom pro nejlepšího střelce soutěže. Forvardovi Magnitogorsku, který se představil také na mistrovství světa ve Švýcarsku, pomohlo k prvenství 35 branek, které nastřílel stejně jako jeho krajan Pavel Brendl, ale stačilo mu na to méně zápasů.

Foto: www.khl.ru

Jan Marek v dresu Magnitogorsku

Článek

Marek převzal ocenění z rukou prezidenta ligy Alexandra Medveděva. "Děkuji celému svému týmu, rodině i manželce Lucii. Chtěl bych také pogratulovat ruským hokejistům k zisku titulu mistrů světa," řekl Marek v ruštině na pódiu. "Určitě bylo těžší hovořit před sálem než dát ty góly," žertoval už po slavnosti s velkým diplomem a malou soškou hokejisty v ruce.

Pro devětadvacetiletého útočníka, který s Magnitogorskem v posledních dnech podepsal novou roční smlouvu, bylo 35 přesných zásahů sezonním maximem v kariéře. "Jen jednou jsem v Čechách nastřílel 32 branek," připomněl v rozhovoru s ČTK sezónu 2002/03, kdy hrál za Třinec. "Doufám, že to tak bude i pokračovat, i když to bude těžké," přál si Marek.

Z individuálního hlediska mohl být se sezónou spokojený, rád by se však s Metallurgem dočkal i týmového úspěchu. "Skončili jsme celkově třetí, což sice také není špatné, ale snil jsem, že vyhrajeme Gagarinův pohár," svěřil se Marek. "Ale bronzová medaile se taky počítá," dodal s tím, že doufá v úspěch v příští sezóně.

KHL je podle nejlepšího střelce techničtější oproti české lize, kde se hraje více na tělo; v Rusku je podle něj hra také takticky svázanější, hodně se brání a hodně se přihrává. Rusové jsou i vynikající bruslaři.

Na železárny jsou zvyklí

Markova manželka Lucie si na svůj úděl nestěžuje: "Důležitý je, že jsme s Honzou spolu, a není důležitý, kde to je." Na železárny - s manželem nejprve byla v Třinci - je zvyklá, i když nyní jsou na Uralu. "Není to tak strašný, musí se to zvládnout. Chleba a zeleninu koupíte, i když kulturního vyžití je méně. Ale času, kdy jsme spolu, je tak málo, že jsme raději spolu doma než v kině," dodala na adresu života v Magnitogorsku.

"Krize je tu znát. Většina lidí pracuje v železárnách a ty propouštějí. Ve městě nebyla moc příjemná atmosféra, lidé se báli o práci," poznamenal Marek. Na klubu se však krize příliš neprojevila, i když výplaty se třeba zpozdily o dva týdny. "Musíme to akceptovat. Vyděláváme velké peníze, zatímco lidé dělají za pár drobných. Člověk má srdce, takže to chápe, a vyrovná se s tím," poznamenal.

Mezi trenéry Češi neuspěli

Dva čeští zástupci byli také v nominaci na cenu pro nejlepšího trenéra KHL. Vladimír Vůjtek z Dynama Moskva a Miloš Říha ze Spartaku Moskva se však ocenění nedočkali, nejlepším koučem byl vyhlášen Zinetula Biljaletdinov z mistrovské Kazaně.

Reklama