Hlavní obsah

Prvním draftem KHL prošel i Hedman a řada českých mladíků

MOSKVA/PRAHA

Dvacetiletý obránce z Mečelu Čeljabinsk Michail Pašnin se podle očekávání stal první jedničkou draftu Kontinentální hokejové ligy (KHL). Práva na talentovaného hráče si v pondělí v Moskvě zajistili zástupci CSKA Moskva. Mezi juniorskými hokejisty si kluby KHL vybíraly posily do budoucna a nechyběl mezi nimi například ani švédský zadák Victor Hedman, jenž by měl brzy projít i draftem NHL.

Článek

Pašnin na začátku roku vybojoval bronzové medaile na juniorském mistrovství světa a byl i v širším kádru seniorské reprezentace před šampionátem ve Švýcarsku. CSKA Moskva jej získalo díky výměně s nejhorším týmem posledního ročníku soutěže Dynamem Minsk, když za první volbu obětovalo hned čtyři pozice včetně volby na druhém místě.

Minsk tak volil jako druhý a získal práva na vycházející hvězdu běloruského hokeje Michaila Stefanoviče. Třetí Chabarovsk si pak vybral 17letého brankáře Dmitrije Šikina a Novosibirsk draftoval obránce Nikitu Zajceva. Prvním draftovaným legionářem byl na osmé pozici finský gólman Harri Säteri, vybraný Petrohradem. Stejný tým ukázal při čtrnácté volbě na jméno Vladimíra Růžičky mladšího.

V prvním kole byl draftovaný také další český hokejista Ondřej Roman z Vítkovic, jenž se zamlouvá funkcionářům Jekatěrinburgu. Objevila se i další česká jména jako hráč zámořské Floridy Michal Řepík (draftoval Novosibirsk), kladenský Antonín Melka (Petrohrad) nebo Jiří Tlustý a David Květoň (oba Atlant Mytišči).

DRAFT KONTINENTÁLNÍ HOKEJOVÉ LIGY
- slouží k tomu, aby si kluby mezinárodní soutěže mezi sebou rozdělily práva na talentované hráče patřící do věkové kategorie mezi 17 a 20 lety. V NHL mohou draftem projít jen hráči starší osmnácti let, což dává KHL šanci sáhnout po talentech, kterým je NHL prozatím zapovězena.
- na draftované hráče mají kluby KHL práva do konce dubna toho roku, kdy hráč dosáhne 22. roku. U cizinců to platí dokonce až do 28 let. Než s nimi do té doby klub podepíše smlouvu, mohou hrát kdekoliv kromě KHL.

Na draftu se objevila i řada hokejistů ze Slovenska, Finska, či Švédska. Pokud by se například jeden z favoritů nadcházejícího draftu NHL Victor Hedman nedohodl na smlouvě v zámoří, o angažmá se mu postarají ve Spartaku Moskva. Atlant Mytišči by zase rád získal švédského gólmana Enrotha a Kazaň si dělá zálusk na posledního vítěze Memorial Cupu z Windsoru Taylora Halla. Kanadský útočník je jediným zámořským hráčem, který se v draftu objevil a šance na jeho start v soutěži střízlivě odhadla i Kazaň, která jej brala až z předpředposlední,  89. pozice.

Do draftu nesměly vstoupit kluby Viťjaz Čechov a Chimik Voskresensk, vedení KHL jim to zakázalo kvůli finančním nesrovnalostem. Dobrovolně se pak akce neúčastnili zástupci HK MVD Balašicha.

Draft KHL 2009:
pozice a klubjménopostpůsobiště
1. CSKA MoskvaMichail PašninobránceMečel Čeljabinsk
2. Dynamo MinskMichail StefanovičútočníkQuebec (QMJHL)
3. ChabarovskDmitrij ŠikinbrankářElektrostal
4. NovosibirskNikita ZajcevobránceKřídla Sovětů
5. HK MVDvzdal se volby
6. ČerepovecDmitrij GromovobránceKřídla Sovětů
7. Omskvzdal se volby
8. PetrohradHarri SäteribrankářT. Tampere
9. NižněkamskVadim JaščukútočníkBělgorod
10. ČerepovecIgnat ZemčenkoútočníkKřídla Sovětů
11. Atlant MytiščiJevgenij MolotilovobránceGuelph (OHL)
12. PetrohradRamis SadikovbrankářRus
13. Dynamo RigaRoberts BukartsútočníkKřídla Sovětů
14. PetrohradVladimír RůžičkaútočníkSlavia Praha
15. PetrohradTomáš TatárútočníkZvolen
16. Dynamo MoskvaAndrej BykovútočníkFribourg
...
23. JekatěrinburgOndřej RomanútočníkVítkovice
27. NovosibirskMichal ŘepíkútočníkRochester (AHL)
34. PetrohradAntonín MelkaútočníkKladno
40. Atlant MytiščiMattias TedenbyútočníkHV 71
42. JaroslavlJaroslav JanusbrankářErie (OHL)
43. Atlant MytiščiJiří TlustýútočníkToronto (AHL)
58. Atlant MytiščiDavid KvětoňútočníkTřinec
60. Spartak MoskvaJuraj MikúšútočníkSkalica
66. Atlant MytiščiJonas EnrothbrankářPortland (AHL)
80. PetrohradMichal JordánobráncePlymouth (OHL)
83. Spartak MoskvaVictor HedmanobránceMODO
89. KazaňTaylor HallútočníkWindsor (OHL)

Reklama