Hlavní obsah

Hudler: Není umění zůstat dvacet let na jednom místě

Po šesti letech opět okusí hokejista Jiří Hudler angažmá v ruském klubu. Po zkušenosti v Kazani se vítěz Stanley Cupu z roku 2008 upsal na dva roky Dynamu Moskva. Na čas tak opouští slavnou NHL, kde od roku 2003 nastupoval za Detroit Red Wings. V klubu mu však skončila smlouva a když nebyl k mání nový kontrakt, dal Hudler přednost Kontinentální lize (KHL).

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Hokejový útočník Jiří Hudler na tiskové konferenci v Praze

Článek

Proč jste si vybral právě Dynamo Moskva?

Chtěl jsem od Detroitu dlouhodobější kontrakt, ale na to teď v jejich rozpočtu není místo. A do toho přišla nabídka Dynama, které se mi mimochodem ozvalo už před dvěma lety. Tehdy jsem říkal, ať se nezlobí, že já přece nemůžu odjet z Detroitu bez Stanley Cupu. (úsměv)

Bylo těžké rozhodnout se k tomu opustit NHL?

Určitě to bylo velké rozhodování, ale KHL je výborná liga a když budu patřit mezi klíčové hráče, tak myslím že herně nic neztratím a může mi to jen pomoci. Není umění zůstat na jednom místě dvacet let.

Neexistovala možnost přestoupit v rámci NHL?

Detroit mě nechtěl vyměnit. Prohlédl jsem si celou situaci z obou stran a nakonec jsem se rozhodl pro Dynamo. Prolétl jsem si v hlavě všechny plus a minusy. Probíral jsem to s rodinou a všemi okolo. Jeden z prvních lidí, komu jsem volal, byl táta. Chtěl, abych v Detroitu zůstal, protože věděl, jak to tam mám rád. Ale nakonec řekl: dělej jak myslíš - vím, že děláš dobrou věc.

Nebojíte se, že si trochu zavřete dveře k návratu do NHL? 

Nebojím. Myslím, že hráč který na NHL má, tak si dveře nezavře. Samozřejmě stát se může cokoliv. Hodně lidí asi nad mým rozhodnutím bude kroutit hlavou, ale stalo se. Pořád přece budu hrát hokej, není to žádné drama. Mám před sebou ještě dost hokejových let a chci si udělat tu kariéru trochu pestřejší (úsměv).

Překvapila vás nabídka Dynama? 

Určitě, protože takovou nabídku člověk nedostává každý rok. Chtějí, abych hrál v jejich klubu jednu z hlavních rolí. A já miluji situace, když o něco jde a je to na hraně. Chci rozhodovat zápasy a dělat na ledě velké věci.

Myslel jste i na to, že bude větší šance vrátit se do reprezentace a zahrát si na olympiádě ve Vancouveru?

To záleží na panu Růžičkovi. Já bych tam určitě moc chtěl hrát, ale nikdo to nemá jasné. Rád bych odehrál i některé turnaje Euro Hockey Tour.

Existovala i nějaká šance, že byste se vrátil do extraligy?

Byla hodně minimální. To bych asi považoval trochu za krok zpátky, i když extraliga je skvělá soutěž.

Co všechno víte o Dynamu Moskva?

Je to klub s velkou tradicí a hrají tam výborní hráči. Mluvit o Dynamu by bylo na hodiny.

Co si myslí o KHL v zámoří, nepohlíží na ni s despektem?

Někdo si myslí, že to není nic zvláštního. Někdo to zase vychvaluje. Mluvil jsem s Jakubem Klepišem i dalšími kluky a hodně si KHL pochvalují. Já doufám, že je to liga, kde udělám 80 kanadských bodů... (zarazí se). Nebo řeknu raději padesát. Abych pak neudělal třicet a nevypadal hloupě (úsměv).

Může vám pomoci zkušenost z Kazaně, kde jste hrál před šesti lety?

Nevím. Byla to moje první zkušenost se zahraničím, navíc jsem byl zraněný a neměl z toho angažmá nejlepší pocity. Tohle bude něco úplně jiného a doufám, že Kazaň porazíme. Já se hlavně těším na ten tlak, že budu muset hrát to co umím a dají mě do situací, kde to na mě bude stát.

Bavili jste se už o vašem místě v sestavě Dynama?

Zatím ne. Ale Saprykin, Weinhandl, Afanasenkov... To jsou hráči, s kterými se dá hrát výborný hokej. Doufám, že budeme hrát hodně pro oko, abysme se na ledě moc nenaháněli. Chci hrát naplno pro celé mužstvo, ne že budu jen někde čekat na modré na přihrávky.

Kdy se připojíte k týmu?

Dostal jsem volno do půlky srpna. Pak se připojím do tréninkového kempu klubu ve Švýcarsku. To už budu s týmem trénovat a odehraju i nějaké zápasy.

Na dresu asi budete muset nosit jméno Gudler, Rusové přece nemají H... 

Aha, oni nemají H? Tak se naučí!

Reklama