Hlavní obsah

Hokejisté Magnitogorsku Marek a Rolinek zkoušeli v Brně golf

BRNO

Golf si dnes v novém areálu Kaskáda v brněnských Jinačovicích poprvé vyzkoušeli hokejoví útočníci třetího nejlepšího týmu Kontinentální ligy Magnitogorsku Jan Marek a Tomáš Rolinek. Oba před dvěma měsíci prodloužili s předním ruským celkem smlouvy na další sezonu a nyní si užívají dovolenou v domácím prostředí.

Článek

"Ke golfu jsem přičichnul poprvé. Když se míček správně trefí, tak hezky letí. V budoucnu bych měl možná do golfu i chuť, s manželkou máme rádi přírodu. Takže možná za rok začneme. Teď už to nestihnu, protože za dva týdny letím do Ruska," řekl devětadvacetiletý Marek, na kterého čeká v Metallurgu čtvrtá sezóna.

Ještě před květnovým prodloužením smlouvy měl Marek na stole čtyři velice dobré nabídky z jiných klubů Kontinentální ligy. "Přemýšlel jsem o nich, protože Magnitogorsk je hodně daleko. Lákavý byl Petrohrad nebo Moskva, odkud létají přímé spoje do Prahy, dají se tam naladit české kanály. Magnitogorsk není navíc nejhezčí," poznamenal Marek.

Nejlepší střelec KHL dal ale nakonec přednost dosavadnímu působišti. "Nechtěl jsem pokoušet štěstí někde jinde, když mám v Metallurgu tak výbornou pozici. Jsem pro ně hodně důležitý hráč. Přáli si, abych neodešel a vydržel ještě jednu sezonu," dodal Marek, jenž nechal rozhodnutí o změně na příští sezónu.

Možná jej potká ještě nabídka z NHL

Rodák z Jindřichova Hradce zatím neví, zda se jednou vrátí do Sparty, nebo vyzkouší jinou soutěž v Evropě. Možná jej potká ještě nabídka z NHL, ve kterou ale příliš nevěří. "Myslím, že bych NHL mohl hrát. Možná toho někdy budu litovat, že jsem nevyzkoušel nejlepší soutěž světa. Ale nikdy jsem nebyl kluk, který k NHL vzhlížel. Moje hokejová cesta vedla postupnými kroky. Extraliga, reprezentace, Rusko," vysvětluje Marek svůj postoj.

Přiznává, že by byl šťastný, kdyby se dostal opět do reprezentace na přípravná utkání a případně na turnaje Euro Hockey Tour. Na olympiádu ale nepomýšlí, neboť se domnívá, že tým budou tvořit hlavně hokejisté z NHL. Už v pondělí začne Marek trénovat na ledě se Spartou. Už má za sebou půldruhého měsíce kondiční přípravy.

V nadcházející sezoně bude mít Magnitogorsk ještě větší ambice než obvykle, neboť tým posílil trojnásobný mistr světa a vítěz Stanleyova poháru Sergej Fjodorov. Pokud ruské kluby udrží současné finanční podmínky, tak úroveň soutěže ještě vzroste. "Přišlo šest nových hráčů. Fjodorov je jeden z nejlepších hokejistů ruské historie a ruská média byla z jeho příchodu unesena. Už v loňské sezóně byla naše ofenziva hodně dobrá, nyní bude ještě kvalitnější," myslí si Marek.

Dlouho zápolil s ruštinou

Golf zaujal v Brně i Markova spoluhráče Tomáše Rolinka. "Je to ale žrout času. Mám dvě malé děti a nedokážu si představit, že by šli všichni se mnou. Asi své golfové začátky posunu, až budou děti větší," uvedl po Rolinek po golfovém zaškolení.

Po první sezóně v Rusku se bývalý pardubický hráč na začátek sezóny příliš netěší. Nejvíce mu vadí, že bude určitou dobu bez rodiny. "Ovšem v Rusku se hraje výborný hokej. Máme dokonalé zabezpečení a o nic se nemusíme starat. Špatné je ale to, že jsme pořád na základně nebo cestujeme na zápasy. S rodinou se moc nevidíme. Což je jediné mínus. Hokejově mně v Rusku nic nechybí," tvrdí Rolinek.

Reprezentační útočník dlouho zápolil s ruštinou a také neměl v Magnitogorsku dobrý začátek. Ocitl se ve třetí pětce, nechodil na přesilovky ani na oslabení. "Nestřílel jsem góly a neměl ani asistence. Asi si ve vedení klubu říkali, co to koupili za posilu. Potom ale trenéra napadlo, aby nás Čechy dal dohromady. Rozhodli jsme spoustu zápasů. Každý jsme sice hokejově jiný, ale zapadáme do sebe," myslí si Rolinek.

Reklama

Související témata: