Hlavní obsah

Marek zůstal věrný Magnitogorsku, má slušnou pozici i finance

PRAHA

Měl nabídky z jiných klubů Kontinentální hokejové ligy i z amerického Nashvillu, ale prodloužil o rok smlouvu v Magnitogorsku. Útočník Jan Marek sní o tom, že si po loňském třetím místě zahraje v příští sezóně s ruským týmem minimálně finále.

Článek

„Naše mužstvo bude mít znovu ty nejvyšší ambice. Přišli bratři Fjodorovové i další hráči, a tak budeme zase o něco silnější. Hlavně přestup zkušeného Sergeje po letech strávených v NHL je obrovskou bombou. Pročítal jsem na internetu ruské noviny a zjistil jsem, že z toho jsou všichni unešení. I já věřím, že nám hodně pomůže,“ je přesvědčen 29letý Marek, nejlepší střelec i nejproduktivnějším hráč KHL v uplynulé sezóně.

Účastník letošního MS ve Švýcarsku poté zvažoval, zda nevyužije zájmu klubů z Petrohradu či z Moskvy. „Dá se odtud letět přímo do Prahy a lze tam v televizi naladit české programy. Obě města navíc nabízejí hlavně pro manželku mnohem lepší vyžití ve volném čase. Nakonec ale převážilo to, že jsem si v Metallurgu už vybudoval za tři roky silnou pozici. S krajany Rolinkem a Kudrnou nastupujeme v elitní formaci. Jinde bych začínal od nuly,“ líčil Marek, proč zůstal věrný Magnitogorsku.

NHL bere s odstupem

Nezlákal ho ani Nashville. „NHL bych si rád zahrál, i když jsem k ní ani jako kluk nikdy nevzhlížel s takovou úctou jako mnozí jiní hokejisté. Nováčkovská smlouva, kterou mi nabízeli, mi ovšem zdaleka nezaručovala takové peníze, jaké beru v Rusku. A já ve svém věku musím myslet především na to, jak zabezpečit sebe i rodinu do budoucna,“ má jasno.

Chystá se ve Spartě

Než se Marek počátkem srpna do přípravy Magnitogorsku ve Švýcarsku zapojí, bude se dva týdny připravovat na ledě se Spartou. „V Praze mám postavený dům, a tak jsem rád, že mi to její vedení umožnilo,“ děkoval na dálku.

Doteď pracoval na kondici pod vedením atletického trenéra Petra Brabce. Fyzičku si zvyšoval také oblíbeným tenisem a v brněnském areálu Kaskáda si poprvé vyzkoušel i golf. „Docela mě zaujal. Příští léto se mu chci věnovat mnohem častěji.“ V současnosti už Marek upíná myšlenky zejména k hokeji. Očekává, že KHL se zase o krůček přiblíží kvalitou i popularitou opěvované zámořské soutěži.

„Před rokem zakotvil v Rusku Jágr a teď i další legendy z NHL. Kromě Fjodorova také Hudler či Slovák Zedník. Jirka Hudler mě trochu překvapil, ale já ho chápu. Chce být častěji na ledě a mít větší zásluhu na vítězstvích svého týmu. V tomto směru mu KHL sedne. Fanoušci se mají určitě na co těšit,“ myslí si.

I v olympijské sezóně by rád znovu navlékl reprezentační dres. „Jsem realista, ve Vancouveru asi nastoupí za Česko takřka výhradně borci z NHL. Dopředu se ale nevzdávám. A pokud mě Vláďa Růžička pak vezme na světový šampionát, budu šťastný,“ tvrdí Marek.

Reklama