Hlavní obsah

Fjodorov bere kariéru v NHL jako uzavřenou, v Rusku se těší hlavně na bratra

Kontinentální hokejová liga (KHL) má pro následující ročník další megahvězdu, která se zřejmě stane novou tváří soutěže. Devětatřicetiletý Sergej Fjodorov má ve sbírce tři prsteny za vítězství ve Stanley Cupu a třikrát se stal mistrem světa. Po téměř dvaceti sezónách v NHL bude legendární útočník znovu hrát před ruskými fanoušky a v Magnitogorsku se těší především na souhru s bratrem Fjodorem.

Foto: ČTK/AP

Sergej Fjodorov a šéf Magnitogorsku Gennadij Veličkin

Článek

"Jsem moc rád, že jsem zase doma a chci poděkovat všem, kteří mi umožnili, že si zahraji společně s bratrem. Pokusím se fanouškům odvděčit dobrou hrou," prohlásil Sergej Fjodorov na pondělní tiskové konferenci KHL v Moskvě. Že se s bratrem sejde v jednom útoku vzápětí potvrdil šéf Magnitogorsku Gennadij Veličkin: "Je to tak na 99 procent."

Po dlouhých letech v zámoří se bude muset držitel Hart Trophy z roku 1994 přizpůsobit odlišným podmínkám. "Musím si zvyknout na řadu nových věcí a to jak v hokeji tak mimo něj. Budu mít nového spoluhráče, nového trenéra, navíc mě opět čekají široká kluziště, na kterých jsem si už dávno odvykl hrát. Ale to jsou všechno detaily, které nejbližší čas vyřeší," je Fjodorov přesvědčen.

Po dvaceti letech opět s osmnáctkou na dresu

Sám neví, co může očekávat, vždyť z KHL neviděl ještě ani jeden zápas. Stejně jako neměl možnost sledovat utkání sborné na posledním mistrovství světa ve Švýcarsku. "V Detroitu nebylo nikde možné sledovat televizní přenosy. Ale sledoval jsem výsledky v novinách a hodně mi také po telefonu navykládal otec. Jsem moc rád, že se povedlo obhájit zlato," řekl zkušený centr, jenž se podílel na předchozím triumfu ruských hokejistů v Quebeku.

Prozatím si v Magnitogorsku vybral číslo dresu - osmnáctku. "Tu jsem nosil kdysi v CSKA Moskva před mým odchodem do NHL. Tak na to chci nyní navázat," vysvětlil, proč nezůstane u svého čísla 91, s kterým odehrál celých devatenáct sezón v NHL. Kariéru v nejslavnější soutěži světa, kde hrál za Detroit, Anaheim, Columbus, a naposledy Washington už ostatně považuje za uzavřenou kapitolu.

Spoluhráči z Washingtonu chtěli, aby zůstal

"Ale přiznávám, že jsem chtěl podepsat další smlouvu ve Washingtonu. I kluci z týmu se mě už po sezóně ptali, jestli budu pokračovat. Saša Sjomin i Saša Ovečkin se přimlouvali, abych zůstal. Sjoma mi dokonce řekl, že bych přinejhorším mohl hrát v obraně," rozesmál novináře Fjodorov, jenž dvakrát získal Frank J. Selke Trophy pro nejlépe bránícího hráče NHL.

Jenže Washington se s nabídkou dalšího kontraktu příliš nehrnul a ruský veterán kývl na štědrou nabídku Magnitogorsku. "Nakonec to dopadlo tak, jak to dopadlo. Ničeho nelituju, dívám se dopředu," uzavřel Sergej Fjodorov.

Reklama

Související témata: