Hlavní obsah

Na olympiádu mám šanci leda tak jako masér, směje se Mikeska

PRAHA

První dny u nového týmu má za sebou český hokejista Michal Mikeska, posila ruského týmu Sibiru Novosibirsk. Po odchodu z mimořádně silné Ufy si nyní zvyká na nové spoluhráče a připravuje se na svou další sezónu v Kontinentální lize (KHL). V novém prostředí už stihl i rozhovor pro oficiální internetové stránky sibiřského klubu, z nějž přinášíme několik jeho postřehů.

Foto: hcsibir.ru

Michal Mikeska (nahoře uprostřed) s novými spoluhráči z Novosibirsku

Článek

Už do své čtvrté sezóny v Rusku vstoupí Michal Mikeska. "Myslím, že nejlepší byla hned ta první sezóna v Ufě. Druhou i třetí pak stavím zhruba na stejnou úroveň. Ale v té předešlé jsem se stal v play-off nejlepším nahrávačem a navíc jsme se stali šampiony," bilancuje své působení ve Velké zemi.

V Ufě strávil tři úspěšné roky a ačkoliv byl mezi fanoušky populární, vedení klubu prý o jeho setrvání nestálo. Natož aby jej přemlouval nový kouč týmu Vjačeslav Bykov. "Vždyť já ho ani neviděl. Přišel až v době, kdy už jsem v týmu nebyl," odmítá úvahy, že by stál za jeho odchodem kouč, jenž vede i ruskou reprezentaci a české hokejisty prý nemá v lásce. Nicméně z čtveřice českých hráčů zůstali v Ufě už jen dva, s Mikeskou odešel do Novosibirsku i Leoš Čermák.

S Novosbirskem mu radili Čermák i Gureň

A právě se svým spoluhráčem se o novém angažmá hodně bavil, vždyť Čermák už za Sibir hrál v sezóně 2002/03. "S Leošem jsme sousedi a věděl jsem, že dostal od Sibiru také nabídku. Pochopitelně bylo příjemnější, že jsme odešli spolu," těšilo Mikesku, jemuž poskytl cenné rady i další krajan Miloslav Gureň.

"Dlouho tam hrál, takže jsem s ním tu nabídku hodně konzultoval. Vyptával jsem se na město, mužstvo a tak. Třikrát nebo čtyřikrát mi o Novosibirsku vykládal. Třeba o skvělých fanoušcích, o čemž jsem se ostatně i sám přesvědčil. A já rád hraju před plnými tribunami. Když budeme vyhrávat, tak jich snad bude chodit hodně," doufá.

Zástupci Novosibirsku českého centra kontaktovali už na konci dubna. "Nejdřív volali mému agentovi a později také mně. Řekli mi, že by chtěli, abych k nim přišel a  pak začala konkrétní jednání. Vzal jsem si dva nebo tři týdny na rozmyšlenou," prozradil Mikeska, na nějž už v silném týmu Ufy nezbylo místo.

V olympiádu nevěří

V českém národním týmu dostal šanci naposledy v přípravě před mistrovstvím světa, ale do kádru pro šampionát ve Švýcarsku se neprobojoval. A šanci, že by se mohl dostat na olympijské hry do Vancouveru, už vidí úplně jako fikci. "Bude takřka nemožné se do kádru dostat. Leda tak jako masér," smál se. "Naučím se tady v Rusku nějaké speciální masáže a třeba mě pak na olympiádu vezmou," pokračoval v dobrém rozmaru.

Na další ročník KHL se Novosibirsk od soboty připravuje v Lotyšsku a v pátek sehraje proti místnímu týmu Dynamo Riga první přípravný zápas. Kádr Sibiru prošel přes léto velkými změnami a kromě trenéra Vladimira Semenova je v týmu hned čtrnáct nových hráčů. Z Ufy přišli dokonce hned čtyři - kromě Mikesky s Čermákem také obránce Černov a útočník Škotov. Platnou posilou by měl být i brankář Alexander Fomičev, jenž naposledy chytal v Omsku.

Reklama

Související témata: