Hlavní obsah

Ruští vyšetřovatelé znovu otevřeli případ tragické smrti Čerepanova

MOSKVA

Je tomu již téměř deset měsíců, co se zastavilo srdce mladého ruského hokejisty Alexeje Čerpanova z Avangardu Omsk, ale žalobci, kteří se tragickou smrtí v Kontinentální lize zabývají, se chystají případ znovu otevřít. Vyšetřovací komise nařídila nové testy ve federálním centru pro forenzní medicínu, přestože minulý týden zbavila doktory jakékoliv viny.

Foto: www.khl.ru

Spoluhráči z Omsku před rakví s Alexejem Čerepanovem

Článek

Federální vyšetřovatel již minulý měsíc rozhodl, že týmoví lékaři nenesou na smrti devatenáctiletého bývalého spoluhráče Jaromíra Jágra v Omsku vinu. Doktoři podle zprávy neměli u Čerepanova důvod pro podezření z chronických srdečních problémů, a proto mu nemohli předepsat léky.

V pondělí komise případ opět otevřela s tím, že nařídila nové testy ve federálním centru pro forenzní medicínu. Na počátku se vyšetřovatelé nejprve domnívali, že vina ze smrti ležela mnohem více na samotném hokejistovi. Tvrdili, že Čerepanov se necítil dobře a skrýval svůj stav před lékaři z obavy, že nebude hrát tolik, co by chtěl. Mladíkova matka však takový závěr rezolutně odmítla a řekla, že její chlapec byl zdravý.

Kordiamin stimuloval oběh krve

V prosinci přišla expertní komise s tvrzením, že v Čerepanově krvi a moči našla stopy dopingu, který údajně užíval několik měsíců před svým skonáním na lavičce Avangardu. V červenci ovšem soudní znalci řekli, že nadějný ruský hokejista bral Kordiamin, který stimuluje oběh krve a dýchaní včetně nervového systému. Naznačila tak, že látku Čerepanov užíval pro zlepšení své kondice.

Za tragickou událost zatím "padaly hlavy" v Kontinentální lize v osobách bývalého generálního manažera sibiřského celku Anatolije Bardina, jenž byl doživotně zbaven možnosti vést jakýkoliv klub, a jeden z lékařů Omsku byl suspendován na dva roky. Prezident domácího mužstva Viťjazu Čechov obdržel trest na dobu neurčitou kvůli špatnému zdravotnímu servisu v aréně, kde se osudný zápas hrál.

Čerepanov, jenž byl v roce 2007 draftován v NHL týmem New York Rangers, zemřel 13. října 2008 poté, co zkolaboval v utkání KHL na ledě Čechova. Odpovědné úřady tehdy tvrdily, že pitva odhalila v těle hokejisty myokarditidu - stav, při kterém dochází k ucpání krve proudící do srdce a dalších orgánů.

Reklama

Související témata: