Hlavní obsah

Peltonen se těší na angažmá v Bělorusku a chce na další olympiádu

MINSK

Během své kariéry už toho Ville Peltonen zažil hodně, ale teď si vyzkouší další dobrodružství. Jeden z nejlepších hráčů historie finského hokeje bude od nové sezóny nastupovat za Dynamo Minsk v Kontinentální lize (KHL). Po štacích ve Švýcarsku, Švédsku a především NHL tak okusí další zahraniční soutěž. "Chci Minsku odevzdat všechnu svou energii a schopnosti," líčí Peltonen své plány.

Článek

Odchod tak velezkušeného hráče do běloruského týmu KHL může vypadat zvláštně, ale Ville Peltonen se těší na novou motivaci. "Je mi už 36 let a nedělám si žádné konkrétní plány. Teď se koncentruji na zápasy za Dynamo a chci mu odevzdat všechnu energii a schopnosti," tvrdí šampión z MS 1995, kde hokejový svět uchvátila řada Peltonen, Saku Koivu, Lehtinen.

"Během posledních měsíců se řešila moje další budoucnost v zámoří, jenže veškerá jednání s kluby NHL k ničemu nevedla. Takže jsem si řekl, že by nebylo špatné vrátit se do Evropy a hrát blízko domova. Brzy se mezi zájemci objevilo švýcarské Lugano, ale nakonec jsme se nedohodli. Pak už se výběr zúžil na dvě varianty - buď se vrátit domů do Finska nebo zkusit KHL. A nabídka z Minska se mi zamlouvala," vysvětluje, proč padla volba zrovna na Bělorusko.

"Kromě Minska se ozvaly i jiné kluby z KHL, ale Dynamo si vedlo nejprofesionálněji. Proto jsem se rozhodl pro něj. Podepsal jsem roční kontrakt a už se nemohu dočkat startu ligy, myslím si, že KHL je kvalitní soutěž," pokračuje Peltonen, jenž si dobře zjistil informace o novém působišti. "Vím, že klub angažoval Andreje Mezina, což je dobře - kvalitní gólman je základ úspěchu. Hraje tam i spousta dalších běloruských reprezentantů, stejně jako legionářů z Kanady, Česka, Švédska a Finska."

Hodně si slibuje od spolupráce s Hanlonem

Nejvíc je ale zvědavý na spolupráci s kanadským koučem Glenem Hanlonem, jenž je zároveň trenérem běloruské reprezentace a má za sebou i angažmá v NHL na lavičce Washingtonu. "Dobře jej znám ze zápasů mistrovství světa i z NHL. Dokáže dobře hráče motivovat ke kolektivnímu výkonu. Není náhoda, že reprezentace Běloruska pod jeho vedením předvedla velké zlepšení a hrála úspěšně na několika šampionátech. Je to špičkový odborník a jsem rád, že s ním budu moci pracovat," prohlásila hvězda Dynama Minsk.

V Bělorusku je hokej mimořádně populární a to i díky prezidentovi Lukašenkovi, jehož zásluhou tečou do místního hokeje velké finanční prostředky. V poslední sezóně ale bylo Dynamo třetím nejhorším týmem KHL, takže nastaly velké změny. Trenéra Spiridonova nahradil právě Hanlon a do klubu přišlo několik finských reprezentantů jako Väänänen, Jokela, či Hyvönen, Švéd Andersson, nebo český obránce Martin Ševc.

Chce hrát hokej co nejdéle

Ty všechny byl měl na ledě stmelit kapitán finského národního týmu Peltonen. Je mu sice už šestatřicet, ale určitě má pořád hokeji co dát. "Samozřejmě už nejsem mladík, ale snažím se udržovat ve formě, na zdraví si zatím nemohu stěžovat. V posledních letech hrají hokejisté na vysoké úrovni i v pětatřiceti nebo čtyřiceti letech. Chtěl bych hrát hokej co nejdéle a tomu podřizuji vše. Je třeba pořádně trénovat a udržovat správnou životosprávu," má svůj recept na dlouhověkost.

Kromě toho má před sebou ještě motivaci navíc. "Mým cílem je také dostat se na olympiádu ve Vancouveru, vždyť olympiáda je vrchol hokejové kariéry. Za sestavu je samozřejmě zodpovědný trenér a já se budu snažit, aby pro mne Jukka Jalonen rezervoval místo," dodal stříbrný medailista z poslední olympiády v Turíně. Jeho nová mise začala ve středu, kdy se společně s krajany Jokelou a Väänänenem připojil k Minsku na jeho soustředění ve Švýcarsku.

Reklama

Související témata: