Hlavní obsah

Nový ročník KHL začne reprízou finále mezi Kazaní a Jaroslavlí

MOSKVA

Reprízou finále Gagarinova poháru mezi mistrovskou Kazaní a Jaroslavlí odstartuje ve čtvrtek druhý ročník Kontinentální hokejové ligy. Česko má v nejkvalitnější evropské soutěži 31 vyslanců včetně největších hvězd Jaromíra Jágra z Omsku, Jana Marka z Magnitogorsku nebo nové posily Dynama Moskva z Detroitu Jiřího Hudlera. Ambiciózní soutěž pokračovala ve vylepšování svého obrazu i příchodem dalších osobností z NHL.

Foto: www.khl.ru

Za brankářem Jaroslavle oslavují gól hokejisté Kazaně

Článek

Útočník Sergej Fjodorov se nedohodl na pokračování ve Washingtonu a odešel do Magnitogorsku, Maxim Afinogenov z Buffala do Dynama Moskva, obránce Sergej Zubov po skončení smlouvy v Dallasu zamířil do Petrohradu. Ambiciózní Ufa zlákala útočníka Viktora Kozlova z Washingtonu a beka Dmitrije Kalinina z Buffala.

Švýcarský gólman Martin Gerber přešel z Ottawy do Atlantu Mytišči, kde je čerstvou posilou český útočník Jiří Novotný z Columbusu. Radek Bonk se stěhoval z Nashvillu do Jaroslavle, do stejného klubu zamířil z Floridy Slovák Richard Zedník. Jágrův Omsk po loňském příchodu české hvězdy tentokrát nenalákal z NHL hráče velkého jména, ale získal gólmana Karriho Rämöa, obránce Lasseho Kukkonena a kanadského centra Erika Perrina.

Vedle Novotného a Bonka kluby KHL posilovaly i o české hokejisty z Evropy. V Nižném Novgorodu doplnili Pavla Brendla nejproduktivnější hráč uplynulého ročníku extraligy Jaroslav Bednář ze Slavie a obránce Angel Krstev, který ještě v létě předtím stihl přestoupit z Vítkovic do Komety Brno. Do Dinama Minsk zamířil zadák Martin Ševc z Färjestadu a nováček Jekatěriburg má hned trio akvizic z tuzemska. Klub, který nahradil v soutěži Chimik Voskresensk, převzal kouč Marek Sýkora a přivedl si zadáky Radka Philippa ze švédské Luley a Jana Nováka, který předtím hostoval ze Slavie v Mladé Boleslavi.

Několik hráčů vyměnilo dres v rámci KHL

Čeští hráči se v létě stěhovali i v klubech v rámci soutěže. Centr Petr Čajánek odešel z Dynama Moskva do Petrohradu, Michal Mikeska s Leošem Čermákem vyměnili Ufu za Novosibirsk, zadák Jiří Marušák přešel z Balašichy do Novokuzněcku a Filip Novák z Dinama Riga do Balašichy.

Další desítka Čechů, kteří se loni v KHL také objevili, má jiná angažmá nebo si působiště hledá, jako například reprezentant Petr Vampola, jenž skončil v Ufě. Podobně je na tom i Radek Smoleňák, jenž v létě zamířil ze zámoří do Nižněkamsku, ale tam na konci srpna skončil. Podobnou zkušenost měl Miloslav Gureň po příchodu z Třince do Balašichy, ale nyní už je hráčem Litvínova. Své angažmá v Rusku přes zájem ze strany Dynama Moskva neprodloužil ani kouč Vladimír Vůjtek starší.

Největším hráčským přesunem v KHL byl přechod centra Alexeje Jašina z Jaroslavle do Petrohradu. Rozruch vzbudil odchod kouče ruské sborné Vjačeslava Bykova s asistentem Igorem Zacharkinem z CSKA Moskva do Ufy. Kluby také hledaly posily ve Finsku a Švédsku, přičemž trumfy získalo pravděpodobně Dynamo Moskva v Linusi Omarkovi a Johanu Harjuovi z Luley.

Nový systém soutěže

Soutěž se bude hrát novým systémem. Čtyřiadvacet účastníků je rozděleno geograficky ve dvou konferencích - Západní a Východní - do celkem čtyř divizí. Každý tým v základní části soutěže odehraje 56 utkání - čtyři s konkurenty ze své divize a dvě s mužstvy z ostatních divizí. Do play off postoupí podobně jako v zámořské NHL 16 klubů, po osmi z každé konference.

Vítězové divizí budou nasazeni do play off na první dvě místa. Hrát se budou konferenční čtvrtfinále, semifinále a finále, jejichž vítězové se utkají v souboji o Gagarinův pohár. Stejně jako v bojích o Stanleyův pohár tak na sebe narazí týmy ze Západu a Východu až ve finále play off.

První kolo vyřazovací části se bude hrát na tři vítězné zápasy, další pak už na čtyři vítězství. Po základní části neskončí soutěž ani pro týmy, které se do bojů o Gagarinův pohár nedostanou. Ve vlastním turnaji budou hrát o nasazení pro draft KHL.

Kontinentální hokejová liga se nově představí českým divákům i v televizi Nova Sport. Prvním přenosem bude v pátek od 17:30 moskevské derby Dynama s CSKA.

Přehled českých hokejistů v klubech Kontinentální ligy:
Západní konference:
Bobrovova divize:
Dinamo Minsk: Martin Ševc (obránce).
Dynamo Moskva: Karel Rachůnek (obránce), Jiří Hudler (útočník).
Dinamo Riga: Martin Prusek (brankář).
SKA Petrohrad: Petr Čajánek (útočník).
Spartak Moskva: Miloš Říha (trenér).
CSKA Moskva: nikdo.
Tarasovova divize:
Atlant Mytišči: Jan Bulis, Jiří Novotný (oba útočníci).
Viťaz Čechov: nikdo.
Lokomotiv Jaroslav: Radek Bonk, Zbyněk Irgl, Josef Vašíček (všichni útočníci).
Severstal Čerepovec: Josef Straka (útočník).
Torpedo Nižnij Novgorod: Angel Krstev (obránce), Jaroslav Bednář, Pavel Brendl (oba útočníci).
HK MVD Balašicha: Filip Novák (obránce).
Východní konference:
Charlamovova divize:
Avtomobilist Jekatěrinburg: Jan Novák, Radek Philipp (oba obránce), Marek Sýkora (trenér).
AK Bars Kazaň: nikdo.
Lada Togliatti: nikdo.
Metallurg Magnitogorsk: Jaroslav Kudrna, Jan Marek, Tomáš Rolinek (všichni útočníci).
Něftěchimik Nižněkamsk: nikdo.
Traktor Čeljabinsk: Jan Platil (obránce).
Černyševova divize:
Avangard Omsk: Jaromír Jágr, Jakub Klepiš (oba útočníci).
Amur Chabarovsk: nikdo.
Barys Astana: Tomáš Klouček (obránce).
Metallurg Novokuzněck: Jiří Marušák (obránce), Miloslav Hořava (útočník).
Salavat Julajev Ufa: Miroslav Blaťák (obránce).
Sibir Novosibirsk: Leoš Čermák, Michal Mikeska (oba útočníci).

Reklama