Hlavní obsah

Hudler se v ruské soutěži zatím rozkoukává, hodlá se však zlepšit

MOSKVA

Český hokejový útočník Jiří Hudler, označovaný ruským tiskem za letošní "megaposilu" moskevského Dynama a potažmo celé soutěže, připouští, že se v Kontinentální hokejové lize ještě rozkoukává a na širokém ruském hřišti poněkud ztrácí.

Foto: Milan Syruček, ČTK

Jiří Hudler v dresu Dynama Moskva

Článek

"Musíme být jenom lepší a lepší - a samozřejmě začínám u sebe. Cítím se dobře fyzicky, ale trošku se na tom velkém ledu ztrácím," řekl ČTK Hudler poté, co jeho favorizovaný tým porazil těsně 5:4 kazašský Barys Astana.

Hudler si málem připsal asistenci - kdyby ve druhé třetině sudí uznal gól, zvyšující momentální náskok Dynama na 5:2. Ale po shlédnutí videozáznamu nechal rozhodčí hru pokračovat bez změny skóre. Po přestávce Barys dokázal během jediné minuty vyrovnat. Nakonec však Dynamo dokázalo zužitkovat jednu ze svých přesilovek a zvítězit, za ochraptělého povzbuzování svých fanoušků a neúnavného poskakování tanečnic z "podpůrné skupiny Dynamit".

Úvodní zápas, páteční moskevské derby s armádním rivalem CSKA, dopadl pro domácí hůře, když v poslední minutě normální hrací doby Dynamo neudrželo těsný náskok a v prodloužení prohrálo. Hudlerův spoluhráč, obránce Karel Rachůnek připustil, že tým hrál špatně a body si nezasloužil.

Únava hvězd z Karlových Varů

Ruský tisk však prohru milosrdně přičetl únavě hvězd z karlovarského turnaje Euro Hockey Tour, kde Hudler dokázal ruské reprezentaci vsítit hattrick. Každopádně byl v pondělí na ledu více vidět, útočil i bránil. Jen gól chyběl. "Na to nehledím, hlavně že jsme vyhráli," poznamenal Hudler. "Všechno přijde časem, o to strach nemám," dodal na adresu střeleckého štěstí.

Roli štědře placené hvězdy, od níž si ruští novináři hodně slibují, nepovažuje za svazující. "Jsme na počátku sezóny, hodnotit se bude až po ní," podotkl.

"Pomáhají mi kluci v šatně. Je to zatím paráda," pochvaluje si přijetí v klubu. V šatně podle něj padají i peprné, nepublikovatelné vtípky, jakkoli do tajů ruštiny ještě moc nepronikl. "Baza", čili tréninkový tábor za Moskvou, kde dosud tráví čas, mu nevadí, naopak považuje ji za luxusní. Na adresu ruských děvčat poznamenal, že jsou pěkné, ale "jako všude na světě".

Rozpočet přes miliardu korun

Moskevské Dynamo je v tisku pokládáno za jeden z nejbohatších klubů letošního ročníku KHL; rozpočet týmu se odhaduje na 60 miliónů dolarů (více než miliarda korun), podobně jako v případě Ufy. Lokomotiv Jaroslavl či obhájce titulu Ak Bars Kazaň prý disponují 55 milióny, zatímco nejchudší týmy musí vystačit s třetinou rozpočtu nejzámožnějších klubů, Dinamo Riga dokonce jen s 12 milióny.

Hokej je v Rusku vnímán nejen jako módní sport, ale i jako důležitá součást sociální politiky, záležitost státního významu. A tak i v dobách krize gubernátoři nehledí na peníze, aby si nepohněvali fanoušky, kteří se zrovna ocitli na dlažbě. Kupříkladu na záchraně týmu z Togliatti, města upadající největší domácí automobilky, se prý dokonce osobně podílel i premiér Vladimir Putin. Mimochodem šéfem KHL je muž číslo dva v státním plynárenském monopolu Gazprom.

"Jestli dříve se za velký úspěch považovalo dostat se do Ameriky, teď nikdo za oceán nechce. Hokejisté dobře chápou, že časy krize je nejlépe přežít tam, kde jsou finanční záruky. A takové peníze, jaké mohou nabídnout v KHL, teď nejsou v žádné jiné lize na světě," napsal časopis Russkij Newsweek. Hodnota Hudlerova dvouletého kontraktu s Dynamem se odhaduje na deset miliónů dolarů.

Reklama