Hlavní obsah

Novotný: Řídit v Rusku by mě psychicky ničilo, tak sháním řidiče

Martin KézrPrávo

Ještě na začátku září byl hokejový centr Jiří Novotný bez angažmá. Pak se dohodl na dvouletém kontraktu s ruským týmem Atlant Mytišči a po sedmi letech za mořem se snaží aklimatizovat v daleké Kontinentální lize. "Třeba zácpy na silnicích jsou v Moskvě šílené, takže momentálně sháním řidiče. Cestovat sám by mě psychicky ničilo," vykládá bývalý útočník Buffala, Washingtonu a Columbusu.

Článek

Naplňuje narychlo získané angažmá v ruském Mytišči vaše představy?

Docela jo, i když návrat k evropskému hokeji po sedmi letech v zámoří nebyl úplně snadný.

Bylo pro vás obtížné zvykat si zase na široké kluziště?

Nejen to, v KHL se hraje hodně jinačí hokej. Není tam tolik kontaktů, o to víc se ale bruslí a docela mě překvapilo, jak málo padá gólů. Pro útočníky není snadné se dostat do šance.

Váš klub figuruje až na desátém místě tabulky, s tím ambiciózní vedení Atlantu nemůže být spokojené. Dává vám to znát?

Na výsledky je tam velký tlak. Já se v první lajně s Bulisem a Mozjakinem cítím velmi dobře, dostáváme i hodně prostoru na ledě, ale trochu tápeme jako tým.

Čím to?

Vedle mne přišli během léta i další noví hráči se zkušeností z NHL, jako Kvaša, Petrov nebo Žerděv, kterého jsem zažil jako spoluhráče ještě v Columbusu. Možná bylo potřeba, aby si mužstvo trochu sedlo. Poslední dvě utkání před reprezentační pauzou jsme ale vyhráli, snad je to příslib.

Takže nehrozí typický ruský trest v podobě pobytu na neoblíbené báze?

Když jsme naposledy prohráli čtyři utkání v řadě, tak naopak trenér zrušil přesun na ni. Navíc naše báza není vůbec strašidelná, je to docela příjemný penzión u jezera, asi patnáct minut od zimáku. Samozřejmě je ale příjemnější být doma s rodinou.

Proč jste se po příjezdu manželky do Ruska rozhodl přestěhovat?

Dostal jsem sice od klubu byt v Mytišči, ale ten neměl patřičné zázemí, aby tam žena mohla být s dvouletým dítětem. Proto jsme šli z předměstí Moskvy do čistější čtvrti Chimki, kde bydlí i další cizinci z týmu. Jedinou nevýhodou je, že mám delší cestu do haly, a protože zácpy na silnicích jsou šílené, momentálně sháním řidiče. Cestovat sám by mě psychicky ničilo.

Jak vám jde ruština?

Pochytil jsem zatím jen pár slovíček, naštěstí hodně kluků v kabině mluví i anglicky. Hodně mi ale pomáhá Honza Bulis, který je za ty tři roky ve všech věcech v Rusku už hodně zběhlý. Navíc si porozuměly i naše rodiny, takže držíme dost pohromadě. Prožili jsme si s nimi i ten šok, když je vykradli.

Máte i společný olympijský sen?

Já olympiádu moc neřeším, uvažuju reálně. Sice figuruji v širší nominaci, ale tam je šedesát hráčů a nejblíže cestě do Vancouveru jistě budou kluci z NHL. Já si rád zahraju na Karjale.

Reklama