Hlavní obsah

Nekompromisní Říha: Já se nebál posadit ani Kovalčuka!

PRAHA/MOSKVA

Přesně dva roky už působí na lavičce hokejistů Spartaku Moskva český kouč Miloš Říha. Zkušený trenér v Rusku navázal na někdejší působení v Chimiku Voskresensk, a v pondělí ukončil jednu smutnou sérii Spartaku, který pod jeho vedením po třinácti letech konečně vyhrál na ledě Dynama Moskva. Přesně za deset dní oslaví Miloš Říha v Rusku 51. narozeniny a zatím má důvody k radosti.

Foto: www.khl.ru

Trenér hokejistů Spartaku Moskva Miloš Říha

Článek

"Výhra nad Dynamem nás pochopitelně velmi těší, ten zápas se nám hodně vyvedl," prohlásil Miloš Říha po vítězství 4:1 v Lužnikách, kde výhru v normální hrací době nad Dynamem zažili fanoušci Spartaku poprvé od roku 1996. A pikantnější je to o to víc, že ještě před měsícem byl Říha mezi kandidáty na kouče Dynama, jež hledalo nástupce za vyhozeného Sergeje Kotova.

"Tehdy jsem skutečně obdržel od Dynama nabídku a zájem takového týmu mi samozřejmě lichotí. Ale já byl vychován v tom, že dodržuji své závazky. A pokud mám smlouvu se Spartakem, nepřichází v úvahu, abych přešel do jiného klubu," řekl jasně český trenér v rozhovoru pro ruský list Sport-Express.

Chtěl Čáslavu, má "jen" samé Slováky 

Jinak ale Dynamo pochopitelně v KHL sleduje. "Přišel Jirka Hudler, ale zase odešel Čajánek. Petr byl bojovníkem, který v útoku doplňoval tvrdost a získal spoustu puků, navíc odvedl i skvělou práci vzadu. Dokáže odvést maximum pro ty největší hvězdy, však nejlepší okamžiky kariéry zažil při hraní s Jágrem. Hudlera s pukem zase zastavíte jen tak, že jej složíte k ledu. Mít takové hráče ve Spartaku, tak hrajeme na čele tabulky," usmál se Říha, jehož Spartak je v KHL momentálně jedenáctý.

On sám nemá v kádru Spartaku žádného krajana, zato hned pět Slováků. "V létě jsem hodně stál o Petra Čáslavu, jenže ruské manažery těžko přesvědčíte v případě jedné věci a to jsou statistiky. Ty byly u Čáslavy nezajímavé, protože on je především defenzivní bek, takže raději dali peníze na Obšuta," jmenoval slovenského zadáka.

Kovalčuk mě dodnes rád vidí

"Ale hodil by se nám křídelní útočník. Agresivní, rychlý, s tahem na bránu. Někdo  takový jako Nikolaj Žerděv," jmenoval Říha forvarda Atlantu Mytišči, jenž se ovšem po návratu z NHL zatím herně hledá. "Pode mnou by možná hrál jinak. S ruskými hvězdami se musí pracovat trochu odlišně," myslí si a přidává historku z minulosti.

"Před čtyřmi lety jsem to zažil v Chimiku s Kovalčukem. Pět prvních zápasů hrál jenom na sebe. V každém střídání sebral puk za brankou a vydal se přes celé kluziště vstřelit gól. Zavolal jsem si ho k sobě a povídám mu: Jestli v tom hodláš pokračovat, tak si v mém týmu už nezahraješ! A nastala změna - Ilja se z hvězdy stal týmovým hráčem a v každém zápase nasbíral tři-čtyři body. Kdykoli se potkáme, tak se hned vyptává, co a jak, je to borec," rád vzpomíná na hvězdu Atlanty.

V Chimiku chtěl jen mírně zvýšit plat

V souvislosti s jeho předchozím působením ve Voskresensku, odkud se klub později přestěhoval do Mytišči, však nemá jen příjemné vzpomínky. Když odcházel, tak na něj část bývalého vedení házela špínu pro údajnou finanční nenasytnost. "Je-li žádost o zvýšení platu o pár tisíc známkou chamtivosti...," položil si řečnickou otázku Říha.

"Když se Chimiku zdály mé požadavky tak nehorázné, tak proč mému nástupci (Petr Vorobjev, pozn. redakce) dali pětkrát vyšší plat? A když už mluvíme o tom, jak se v klubu hospodaří... Ještě neuběhla ani polovina sezóny a co vím od hráčů i některých lidí z klubu, takž už prý docházejí peníze na provoz bázy. Já tam mužstvo vozil jen před důležitými zápasy, zato Vorobjev tam celý tým zavřel na čtyři měsíce a nikam je nepustil. Jenže taková láska k disciplíně stojí hodně peněz," uzavřel škodolibě český kouč.

Reklama