Hlavní obsah

Šedá eminence je zpět, Bardin se chystá opět ovládnout Omsk

PRAHA/MOSKVA

Asi jen málokdo věřil tomu, že by se Anatolij Bardin jen tak vzdal možnosti ovlivňovat dění v ruském hokeji. Ostřílený funkcionář byl sice v lednu potrestán doživotně suspendován z KHL v souvislosti s případem tragického úmrtí hokejisty Alexeje Čerepanova z Omsku, kde byl tehdy Bardin generálním manažerem. Jenže do stejné funkce se bude moci nyní vrátit, protože jej KHL omilostnila.

Foto: www.khl.ru

Střídačka hokejistů Omsku

Článek

Čerepanov zemřel na srdeční selhání po zápase v Čechově 19. října 2008. Letos v lednu pak byli za podíl na jeho smrti doživotně z KHL suspendováni generální manažer Omsku Bardin, prezident Avangardu Konstantin Potapov, týmový lékař klubu Sergej Bělkin a lékař Čechova Michail Děnisov.

Nyní se ale Bardin, jenž do Omsku přivedl Jaromíra Jágra,může do funkce v klidu vrátit. Disciplinární komise KHL totiž ve středu jeho distanc zrušila. "Vedení KHL obdrželo žádost pana Bardina o zrušení jeho diskvalifikace, podporované vládními orgány Omské oblasti," komentoval rozhodnutí soutěže předseda disciplinární komise KHL Vladimir Sarajev.

Není divu, že byla Bardinova žádost podpořena kruhy kolem omského gubernátora, on sám totiž od své suspendace pracoval jako ´poradce gubernátora Omské oblasti pro rozvoj hokeje´. V souvislosti s tím měl samozřejmě znovu vliv na chod Avangardu Omsk, vždyť po jeho odchodu klub funkci generálního manažera nově vůbec neobsadil.

Bardinova žádost měla úspěch i díky novým disciplinárním předpisům KHL, podle kterých může liga předchozí diskvalifikaci během šesti měsíců zrušit. A to v případě nově objevených okolností, dobrovolnému přiznání viníka, jeho projevené lítosti, a pokud nenapadl rozhodnutí komise KHL u soudu. Tyto požadavky prý byly u pana Bardina splněny.

Co si ovšem lze představit pod pojmem ´nově objevené skutečnosti´nedokázal Sarajev vysvětlit. "V případě pana Bardina přece nebylo potřeba prověřovat nějaké důkazy. Jeho vina na případu byla spíše morálního charakteru," řekl v rozhovoru pro list Sovětskij sport. A proč tedy nebyl omilostněn i bývalý prezident Avangardu Konstantin Potapov? "Protože žádost o omilostnění přišla konkrétně pouze od Bardina, od nikoho jiného," vysvětlil suše Sarajev.

Čtyřiapadesátiletý Anatolij Bardin je připraven vrátit se znovu do své kanceláře v Avangardu. "Rád bych se znovu v klubu věnoval výchovou a výběrem hráčů. Tedy zastával funkci generálního manažera," prozradil své plány. A zda se vzdá funkce u omského gubernátora? "To uvidíme," nechává si ještě otevřená zadní vrátka.

Reklama