Hlavní obsah

Před jedenácti lety skončil, ještě loni byl ministrem, teď se legendární Fetisov vrací na led

MOSKVA/ PRAHA

Nejde o vtip. O exhibiční zápas na rozloučenou také ne. Legendární ruský obránce Vjačeslav Fetisov se po jedenácti letech skutečně vrací na led a v profesionální KHL znovu oblékne dres CSKA Moskva. V jedenapadesáti letech by mohl zažít obnovenou premiéru už v pátek proti Petrohradu. „Je ve výborné formě a při nedostatku obránců, který nás trápí, by nám hodně pomohl,“ potvrdil trenér CSKA Sergej Němčinov.

Foto: Denis Sinjakov, Reuters

Vjačeslav Fetisov na tréninku CSKA Moskva

Článek

Legendární Fetisov, který léta dělal kapitána sovětské sborné, s níž dvakrát vyhrál olympijský turnaj a sedmkrát mistrovství světa, skončil aktivní kariéru 11. června 1998 v dresu Detroitu ve finále Stanley cupu. Po šestiletém angažmá v New Jersey Devills přišel do týmu Detroit Red Wing v roce 1995 a během, následujících tří sezón mu dvakrát pomohl Stanley cup vyhrát. V roce 2001 byl uveden do Síně slávy NHL, Mezinárodní hokejová federace IIHF ho jmenovala i do All star týmu legend světového hokeje.

Po skončení aktivní kariéry se dal Fetisov na trenérskou a funkcionářskou dráhu. Jako asistent byl u toho, když New Jersey získalo v roce 2000 Stanley Cup, po návratu do Ruska se stal prezidentem CSKA Moskva a do loňského roku byl dokonce ministrem sportu. V současnosti pracuje ve Výboru ředitelů KHL a chystá se k návratu na led.

„Ještě ve středu se rozmýšlel, ve čtvrtek však souhlasil, že mužstvu pomůže,“ potvrdila informaci o návratu Fetisova vedoucí oddělení pro styk s veřejností v CSKA Natalije Masjakinová, nechtěla však prozradit, zda Fetisov nastoupí jen v pár zápasech, nebo zda půjde o dlouhodobější kontrakt. „To zatím není známé. Teď vybavujeme potřebné dokumenty, aby mohl v pátek nastoupit,“ vzkázala pouze.

„Potřebujeme ho. Zranil se nám další obránce Kuljaš, takže Fetisov nám svými zkušenostmi a autoritou určitě pomůže. Trénuje, je v dobré formě a věřím, že v pátek proti Petrohradu se objeví na ledě,“ se na návrat legendy světového hokeje celý natěšený i trenér armádního CSKA Moskva Sergej Němčinov.

Reklama