Hlavní obsah

Fetisov se v 51 letech vrátil k hokeji, jeho CSKA ale prohrál

MOSKVA

Jeden z nejslavnějších hokejistů historie Vjačeslav Fetisov se v pátek v 51 letech vrátil na led. Olympijský vítěz, mistr světa a držitel Stanley Cupu nastoupil za CSKA Moskva, jehož je prezidentem, v utkání KHL proti Petrohradu. Fetisovův klub však prohrál 2:3 a slavný hokejista přiznal, že pátečním zápasem jeho comeback nejspíš skončil.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Vjačeslav Fetisov v dresu CSKA Moskva (uprostřed) v utkání proti Petrohradu.

Článek

Fetisov v prvním soutěžním zápase po 11 letech hrál od první minuty a dokonce byl i členem přesilovkových formací. Se svým tradičním číslem 2, které je vyvěšeno u stropu haly, nastupoval pravidelně v prvních dvou třetinách, v závěrečné části už odpočíval.

Nejstarší ze slavné pětice Fetisov, Kasatonov - Makarov, Larionov, Krutov, jenž je v současnosti členem horní komory ruského parlamentu, nebyl na ledě u prvních dvou inkasovaných gólů, ale na třetí brance Petrohradu podíl měl. Při obranném zákroku hákoval soupeře a při signalizovaném vyloučení vstřelil po nahrávce Petra Čajánka svůj druhý gól v utkání Maxim Sušinskij.

Zatím není oficiálně jasné, zda Fetisovův comeback zahrnoval pouze jedno utkání, i když sám hráč po zápase naznačil, že se asi vrátí do hokejového důchodu. "Myslím, že jeden zápas stačí. Máme v týmu dobré chlapce a dobrého kouče. CSKA bude takovým CSKA, na jaký jsme zvyklí," řekl Fetisov po zápase v televizním rozhovoru.

Trenér Sergej Němčinov zdůvodnil ve čtvrtek jeho návrat nedostatkem obránců po zranění Denise Kuljaše, ten však v pátek nastoupil. "To hlavní jsme dnes splnili - přitáhli jsme k našemu sportu pozornost," naznačil bývalý ministr sportu jeden z důvodů svého návratu.

I když Fetisovův tým prohrál, on sám zklamaný nebyl. "Jsem velmi šťastný muž. Byl to pro mě nezapomenutelný zážitek, chci poděkovat všem fanouškům, přátelům a hráčům, s kterými jsem dnes nastoupil," řekla hokejová legenda. "Zažil jsem opět atmosféru v kabině a na střídačce, to je něco, co se nedá ničím nahradit," dodal Fetisov.

Ten se dnes stal nejstarším ruským profesionálním hokejistou. V NHL odehrál v jednapadesáti letech celou sezonu za Hartford legendární útočník Gordie Howe a připsal si 15 gólů a 26 asistencí.

Moskevský rodák Fetisov v dresu Sovětského svazu získal dvě olympijská zlata, sedm titulů mistra světa, triumfoval na Kanadském poháru i juniorském světovém šampionátu. V druhé části své kariéry sbíral úspěchy i v NHL, kde v dresu Detroitu dvakrát zvedl nad hlavu Stanley Cup. Od roku 2001 je členem hokejové Síně slávy.

Kontinentální hokejová liga:
Čeljabinsk - Omsk 3:2, Jekatěrinburg - Barys Astana 5:2, Magnitogorsk - Ufa 4:5 po sam. nájezdech (za domácí Rolinek 1+0, Marek a Kudrna oba 0+1), Čerepovec - Viťaz Čechov 5:1 (za domácí Straka 0+1), Atlant Mytišči - Nižnij Novgorod 2:0 (Bulis 0+1), CSKA Moskva - Petrohrad 2:3 (za hosty Čajánek 0+1), Dynamo Moskva - Nižněkamsk 4:0 (Hudler 1+0), Dinamo Minsk - Kazaň 1:4, Dinamo Riga - Togliatti 4:1.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články