Hlavní obsah

Obránce Novák v KHL válí, v Balašize mu fandí i ruský ministr

PRAHA

Druhým rokem zažívá atmosféru Kontinentální hokejové ligy (KHL) český obránce Filip Novák. Po loňském angažmá v lotyšském Dynamu Riga ovšem přesídlil do Ruska a nastupuje za tým HK MVD Balašicha z předměstí Moskvy. Ten patří mezi největší překvapení letošního ročníku KHL. V tabulce je čtvrtý celkově a šlape na paty mnohem proslulejším celkům soutěže.

Foto: HC MOUNTFIELD/Tomáš Kulhánek

Filip Novák (vlevo) ještě v dresu Českých Budějovic

Článek

"Funguje dobrá chemie týmu. Každý dělá, co trenér nadiktuje, a pak se nám v zápasech daří. Po vyhraném zápase nám lidé z vedení gratulují, někdy přijede i ruský ministr vnitra. Často chodí na zápasy, je to nejen náš nejvyšší šéf, ale i velký fanoušek," připomíná Filip Novák, že jeho klub spadá pod ruské ministerstvo vnitra.

I díky tomu je klub dobře zabezpečený, s pocitem strádání nebo snad nesolventností, tak jak tomu někdy bývá u jiných ruských klubů, se český obránce naštěstí nesetkal. "Určitě nejsme klub s vysokým rozpočtem. Ale já si nemohu stěžovat. Peníze mi chodí včas a lidé se o nás starají perfektně," libuje si.

Dopravní zácpy v klidu prospí

Problémy mu nedělá ani šílená dopravní situace, která je v Moskvě proslulá. Společně se slovenským spoluhráčem Martinem Štrbákem si totiž najali řidiče a přecpanou ruskou metropolí proplouvají bez nervové újmy. "V Rusku se normálně řídit ani nedá, to je o zdraví. Takhle jen sednu do auta, usnu, a probudím se až před zimákem," usmívá se bývalý hráč Českých Budějovic.

Při další společné jízdě se Štrbákem pak může probrat úterní výbuch slovenské reprezentace v přípravném zápase s českým "B" týmem v Košicích. "Volal jsem mu a říkal, že nehráli moc dobře a nedali góly, zatímco český tým je svým nasazením zaskočil. Nebyl z té porážky moc nadšený, to je jasné."

Ambice klubu jsou najednou vyšší

Novákův klub leží jen pár kilometrů na východ od Moskvy a moc zabavit se tu nedá. "V Balašize není moc co dělat, když je čas tak stejně spíš jedu do Moskvy. Párkrát jsme byli na večeři s Jirkou Novotným, který hraje za Mytišči. A kdykoli přijedou kluci z jiných týmů, tak pokud to jde, zajdeme na večeři i s nimi," vykládal Novák, jenž má se současným zaměstnavatelem smlouvu ještě na další ročník.

Balašicha loni ani nepostoupila do play-off a nemá v kádru žádné hvězdné hráče jako Magnitogorsk, Petrohrad, nebo Ufa, přesto s nimi dokáže držet krok. "Před sezónou nám řekli, že se chtějí umístit do desátého místa celkově. Ale v Rusku je to tak, že když se daří, tak se hned mění cíle. Už je trošku zeshora cítit, že by chtěli pořád vyhrávat a ambice jsou teď najednou vyšší," usmívá se Novák.

Reklama

Související témata: