Hlavní obsah

Incident v Čechově vyšetřují jako výtržnictví, Jágrovi nucené práce nehrozí

MOSKVA

Hromadná rvačka v hokejovém zápase Kontinentální ligy (KHL) mezi hráči domácího týmu Viťjaz Čechov a soupeři z Avangardu Omsku může mít ještě dohru mimo led. Moskevská prokuratura totiž začala bitku vyšetřovat podle paragrafu o výtržnictví a za to je v Rusku možné vyfasovat i pět let vězení! Mírnějším trestem však zpravidla bývají veřejně prospěšné práce.

Foto: www.khl.ru

Hokejisté Čechova nechodí pro ránu daleko

Článek

"Případ byl otevřen podle paragrafu o výtržnictví," uvedl mluvčí policie Moskevské oblasti Jevgenij Gildějev. Aktivitu policie mezitím schválila i místní prokuratura. Podle oficiálního vyjádření se však vyšetřování týká incidentů před samotným zápasem, kdy domácí útočník Darcy Verot provokoval hráče Omsku.

Masové potyčky, které spustil zákrok hostujícího Svitova na jednoho z hráčů Čechova už po pár minutách zápasu, údajně předmětem vyšetřování nebudou. Český útočník Omsku Jakub Klepiš i jeho spoluhráč Jaromír Jágr, jenž se rval s domácím bitkařem Verotem, by tak pravděpodobně měli být v klidu.

Bardin: Je to absurdní

Ostatně i vedení KHL věří, že k žádnému soudu doopravdy nedojde a že zůstane jen u kontumační prohry a finančních postihů, které dostaly kluby i někteří hráči. "Jak byl případ otevřen, tak bude i ukončen," míní viceprezident ligy Vladimir Šalajev.

"Je to absurdní! Vždyť šlo přece o hokejové rvačky. A i kdyby se tím orgány moskevské prokuratury nakonec opravdu vážně zabývaly, tak v Avangardu žádný problém nenajdou," zůstává v klidu i poradce omské oblasti pro hokejové záležitosti a šedá eminence Avangardu Anatolij Bardin.

Podle prokuratury ale incident v Čechově splnil bod 1 článku 213 trestního zákoníku vysvětlovaný jako "projev výtržnictví, jakožto hrubé porušení veřejného pořádku, vyjadřující jasné pohrdání společností, zahrnující v sobě použití předmětů sloužících jako zbraně.“ Za ty prokuratura jednoznačně považuje hokejky hráčů. Trestem mohou být veřejně prospěšné práce v rozsahu 180 až 240 hodin, nejhůře pak odnětí svobody až na pět let.

Reklama

Související témata: