Hlavní obsah

Sýkora by mohl vést i hokejovou reprezentaci Běloruska

MINSK

Český hokejový trenér Marek Sýkora potvrdil, že se stal novým koučem Dinama Minsk. S účastníkem Kontinentální ligy se dohodl na roční smlouvě. Padla tak možnost, že by v příští sezoně vedl Lev Hradec Králové, který usiluje o vstup do KHL. V případě úspěšného angažmá v Dinamu by Sýkora mohl na světovém šampionátu v příštím roce vést běloruskou reprezentaci.

Článek

"Je to skutečně tak, jsme již definitivně dohodnuti na ročním kontraktu," řekl v pátek ČTK zkušený kouč, který v uplynulé sezóně trénoval Jekatěrinburg. Vybíral ze dvou nejvážnějších nabídek. "Ve hře byl také Nižnij Novgorod, ale rozhodlo i to, že Minsk je hodinu a půl cesty letadlem," uvedl Sýkora.

Ve hře bylo i setrvání v Jekatěrinburgu. "Já bych tam zůstal, jsou tam teď na mě naštvaní, ale v Jekatěrinburgu se také stalo, že jsme nedostali čtyři měsíce peníze. A v těchto nejistých podmínkách pracovat nelze," prohlásil Sýkora. Minsk je pro něj novou výzvou. "Je to klišé, ale je to tak. Dosud tam byli kanadští trenéři, ale nepovedlo se jim dostat do play off," připomněl Sýkora.

Právě postup do vyřazovacích bojů bude hlavním cílem ambiciózního klubu pro příští sezonu. "Bylo zklamáním, že opět chyběli v play off, takže to je úplně ten základní cíl. Bylo by špatné, kdyby se to nepovedlo znovu, to by byl konec," uvedl Sýkora.

Velmi vážně prý uznávaný odborník zvažoval vábení Hradce Králové, který čeká, zda ho vedení KHL přijme do soutěže. "Už dávno jsme byli ve spojení s tím, že mám o tu práci zájem," přiznal Sýkora. Dosud však není jisté, zda východočeský klub bude KHL hrát a právě to rozhodlo.

Rozhodnutí muselo přijít do konce března

Sýkora připustil, že s ohledem na svůj věk potřeboval mít jistotu. "Není mi čtyřicet. Dostal jsem velmi zajímavou nabídku a do konce března jsem se musel rozhodnout," řekl jednašedesátiletý kouč. "Klub v Hradci Králové třeba nakonec bude, za měsíc může být všechno jinak a cokoliv se změnit, ale třeba z toho také sejde a to by pro mě asi znamenalo konec kariéry," doplnil Sýkora.

V Dinamu by měl být jeho svěřencem i český zadák Martin Ševc. Asistenty pak dosavadní kouč Alexandr Andrijevskij, který tým převzal po podzimní rezignaci nynějšího kouče slovenské reprezentace Kanaďana Glena Hanlona, a také Anatolij Čisťjakov, s nímž Sýkora spolupracoval již během předchozích angažmá v Rusku.

Minsk tvoří hlavní kostru běloruské reprezentace a obvykle platilo, že klubový trenér vedl i národní mužstvo na mistrovství světa. "Je to ve hře. Pokud bude sezona úspěšná, postoupíme do play off a samozřejmě pokud Bělorusové zůstanou v elitní skupině," potvrdil Sýkora, že ho tato možnost zajímá. "Určitě bych nebyl proti si na sklonku kariéry zatrénovat ještě na mistrovství světa," ujistil.

Bývalý kouč Plzně, pražské Slavie, Pardubic a Karlových Varů v minulosti působil v Rusku také v Magnitogorsku, kde si udělal dobré jméno. Přestože již zvažoval ukončení kariéry, minulý rok si ji díky nabídce Jekatěrinburgu ještě prodloužil. Nečekaně úspěšná sezona, v níž se klub dostal do play off, mu zajistila další nabídky.

Plánovaný konec kariéry proto odkládá na neurčito. "Už loni jsem říkal, že si ještě ten jeden rok zatrénuji a skončím, ale dopadlo to takhle," usmál se Sýkora. "Proto bych teď nerad říkal, že tohle je ten definitivně poslední rok. Uvidíme, co přijde," uzavřel trenér.

Reklama

Související témata: