Hlavní obsah

VIDEO: Omsk byl číslem jedna, líbí se mi tam, vysvětluje Jágr své setrvání na Sibiři

PRAHA

Spojení Jaromír Jágr a Avangard Omsk bude platit i v nadcházející sezóně. Přestože se v průběhu letošního ročníku zejména v zámoří objevovaly hlasy, že by se mohl Jágr po dvouleté odmlce vrátit zpátky do NHL, osmatřicetiletý útočník se rozhodl o rok prodloužit svůj kontrakt na Sibiři. A přestože nebude pobírat takový plat jako dosud (7,5 miliónů dolarů), jeho agent Jaroslav Zídek tvrdí, že v případě týmového úspěchu si Jágr kvůli bonusům a prémiím nepohorší.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hokejista Jaromír Jágr

Článek

Edmonton nebo některý z dalších kanadských klubů. Tuhle variantu svého nového působiště Jágr během letošní sezóny nevylučoval. V Omsku mu posledním dubnovým dnem končila dvouletá smlouva a návrat za velkou louži se tak po intermezzu v Rusku nabízel. Nakonec se ale nekoná. Jágr prodloužil o rok v Omsku. „Nikde jinde jsme nejednali. Úkol byl jednoznačný - dohodnout se v Omsku. Věřil jsem, že se to podaří,“ řekl Jágrův agent Jaroslav Zídek.

I sám útočník potvrzuje, že jednoznačnou prioritou bylo načít v sibiřském celku třetí sezónu v řadě. „Omsk byl pro mne číslem jedna. Nechtěl jsem vyjednávat na dvě strany, abych se pak musel rozhodovat, které dám přednost. To není nic pro mě,“ prohlásil Jágr, který pak vyjmenoval důvody, které hrály roli v setrvání v Rusku. „Prostě se mi tady líbí. Co se týče lidí, města, hokejového zázemí. Zvykl jsem si na město i na tým, což bylo nejdůležitější,“ vysvětlil.

Podrobnosti nezveřejnili

Konkrétní podmínky smlouvy se Jágr se Zídkem a vedením klubu rozhodli nezveřejňovat. Jisté je jen to, že pevná částka platu se oproti předchozí sezóně, kdy Jágr bral 7,5 miliónu dolarů čistého, sníží. To však neznamená, že by si Jágr nemohl přijít na podobné peníze. Velká část příjmu se posouvá do bonusů a prémií, které se odvíjí od celkového úspěchu mužstva.

„Avangard očekává od nadcházejícího ročníku velký úspěch,“ přibližuje Zídek klubové cíle. Jágrovi by prémie začaly naskakovat v momentě, kdy by Omsk přešel přes první kolo play-off do čtvrtfinále. „Vše je postaveno na velkém finále, což znamená hrát o Gagarinův pohár. Pak by se dostal na stejné peníze, jako měl dosud,“ doplňuje agent.

Jarda je spokojený, říká Zídek

Jednání s gubernátorem Omské oblasti Leonadem Poležajevem, vlivným mužem, který do klubu pumpuje finanční prostředky a rozhoduje o drtivé většině věcí, a generálním manažerem Avangardu Anatolijem Bardinem, byla podle Zídka dlouhá a intenzivní. „Jarda si nastavil určité mantinely. Přál si posilnění hráčského kádru i realizačního týmu. Nakonec jsme se dohodli a Jarda je spokojený.“

Nadšený je Jágr zejména z nového finského kouče Raimo Summanena, který klub převzal už na konci letošní sezóny, kdy Avangard vypadl v prvním kole vyřazovacích bojů s Nižněkamskem. „Když jsem viděl, jak vede tréninky a jakou má představu, hodně se mi to líbilo. Jsem přesvědčený, že za rok budu pod finským trenérem lepší hokejista, než jsem teď. Pokud se nezraním,“ věří Jágr.

Za rok se po vypršení kontraktu bude znovu nacházet v situaci, kdy bude řešit, co dál. S návratem do NHL už ale příliš nepočítá. „Bude mi 39 let a nevěřím tomu, že bude spousta mužstev, která by mě chtěla do týmu,“ říká smířlivě Jágr, kterému nevadí, že ze zámořské ligy odešel dost narychlo a bez žádné rozlučky. „Nechci nikoho urazit, ale tyhle věci pro mě nejsou důležité. Nejsem první ani poslední, se kterým se v NHL nerozloučili,“ uzavírá.

Reklama

Související témata: