Hlavní obsah

Hokejový mistr světa Červenka bude hrát s Jágrem v Omsku

MOSKVA

Hokejový mistr světa Roman Červenka bude hrát Kontinentální ligu za Omsk. Nejproduktivnější hráč české extraligy podepsal s vedením Avangardu dohodu o dvouleté smlouvě a od příští sezony se stane spoluhráčem Jaromíra Jágra. Čtyřiadvacetiletý útočník dosud hrál za pražskou Slavii, už v průběhu sezony ale potvrdil své rozhodnutí zamířit do zahraničí.

Foto: Petr Josek, Reuters

Roman Červenka (vpravo) bude hrát s Jaromírem Jágrem i v příští sezóně v Omsku.

Článek

KHL dal přednost zejména proto, že nechtěl podepsat v zámoří dvoucestný kontrakt, podle nějž ho klub může poslat na farmu za výrazně nižší plat. Vzhledem ke svému věku přitom jednocestnou smlouvu podle pravidel NHL uzavřít nemůže.

"Bylo by to riziko, které jsem nechtěl podstupovat. Na farmu by se mi moc nechtělo. Kdybych mohl podepsat jednocestnou smlouvu, tak bych neváhal. Sešlo se více faktorů a pak přišel Omsk s nabídkou, o které jsem začal přemýšlet," řekl Červenka. Definitivně se rozhodl na světovém šampionátu, prakticky jasno měl ale už před jeho začátkem.

V zámoří mělo o jeho služby zájem několik klubů, oficiální jednání se ale nevedla. "Do konce mistrovství světa to nebylo možné. Věděli jsme o zájmu klubů, ale žádná jednání neprobíhala," řekl hráčův zástupce Aleš Volek se společnosti ALVO Sports Management. Zájem prý mělo asi pět klubů.

Červenka věří, že mu současné rozhodnutí dveře do NHL nezavře. Omsk bere jako mezistupeň. "Doufám, že to tak bude. Uvidíme, jak mi to půjde. Dva roky jsou ale dlouhá doba. Rád bych do NHL ještě šel. Věřím, že nabídka přijde," uvedl Červenka, jenž se chystá na první zahraniční angažmá.

V Omsku by mohl nastupovat v jedné formaci s Jágrem. Zda však bude opravdu centrem "jeho" formace, netuší. "To je spíše otázka pro ně. Doufám, že mě tam neberou do čtvrté lajny a že prostor dostanu," řekl Červenka.

Dobře si uvědomuje, že na olympijských hrách a na mistrovství světa mu to společně s Jágrem příliš nešlo. Na šampionátu v Německu je trenér Vladimír Růžička v průběhu turnaje rozdělil. "Když nebudu hrát s Jardou, budu hrát s někým jiným. Na turnajích není na sehrání moc času. Teď bude více času to zkusit, což oni minimálně udělají. Uvidíme, jestli to bude fungovat," uvedl Červenka, jenž o svém příchodu do Avangardu samozřejmě s Jágrem mluvil.

Červenka odchází z extraligy po skvělé klubové sezoně. V základní části v 50 zápasech nasbíral 73 kanadských bodů za 30 branek a 43 asistencí. V play off přidal v 16 startech devět gólů a 15 finálních přihrávek. Celou sezonu byl pevnou součástí reprezentace.

Reklama

Související témata: