Hlavní obsah

České hokejové hvězdy hledejte v KHL, Jágra bude zřejmě následovat i Hašek

PRAHA

Pokud chcete vidět v akci nejlepší české hokejisty současnosti, budete muset vyrazit na východ. A tím nejsou míněné mistrovské Pardubice, kde ještě před pár týdny mohli diváci sledovat fenomenální umění nestárnoucího Dominika Haška. Na tuhle cestu potřebujete letadlo mířící do Moskvy nebo na dalekou Sibiř. Spousta nejlepších českých hráčů bude totiž letos hrát Kontinentální ligu (KHL).

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Zamíří letos do KHL i Dominik Hašek?

Článek

Po nečekaném triumfu na nedávném mistrovství světa jsou čeští hokejisté v Rusku hodně v módě. Zatímco loni hrálo Kontinentální ligu necelých třicet českých hráčů, už tři měsíce před začátkem nového ročníku soutěže je jich na soupiskách mužstev KHL jednatřicet. A to ještě nepočítáme Haška a Petra Sýkoru, o jejichž příchodu se horečně spekuluje.

Tři kluby navíc povedou Češi v pozici hlavních trenérů. Ve Spartaku Moskva prodloužil úspěšné působení Miloš Říha, Marek Sýkora se přesunul z Jekatěrinburgu do ambicióznějšího Minsku, a nováčka z Kyjeva povede Josef Jandač. Ten bude mít v kabině dva čerstvé mistry světa Vampolu a Gřegořka, které doplní další dva krajané Leoš Čermák a Tomáš Kudělka.

V KHL už je skoro tolik Čechů, jako v NHL 

Další česká legie vznikla v CSKA Moskva, týmu doslova překypujícím tradicemi ruského a dříve sovětského hokeje, ale kde už v nedávných letech hráli i Švédové, Finové, či Kanaďané. Nyní by tam měli udávat prim Češi - klub nově posílila hned čtveřice hráčů: Jan Marek, Petr Čáslava, Tomáš Netík a Karel Pilař.

Jenom osm klubů z celkových 24 v současnosti nemá v kádru žádného českého hokejistu. Mimochodem v NHL, kde je třicet týmů, letos nastoupilo 44 českých hráčů, jen o něco více než v KHL. Jenže rádobykonkurenční soutěž na východě drží z pohledu českého fanouška v rukách velké trumfy: už třetí sezónu po sobě zde načne Jaromír Jágr a nejspíše jej bude následovat i další ikona českého hokeje Dominik Hašek.

Vysoká Haškova smlouva? Ta se klubu rychle vrátí

"Pokud do Kontinentální ligy přijde, bude to vítězství pro všechny. Nejvíce samozřejmě pro klub, ligu a fanoušky, ale přínosem by to bylo i pro Haška samotného," myslí si ruský hokejový agent  Pavel Naumov.

Předpokládaně vysoký "Dominátorův" plat by podle něj nebyl pro kluby KHL žádný problém. "Už jen jeho příchod by pro klub znamenal velké příjmy. Vydělal by na tom podobně jako Omsk, kde jen na prodeji Jágrových dresů získali několik set tisíc dolarů. Na Haškovu smlouvu by klub vydělal za půl roku, možná i dříve," tvrdí Naumov.

Čeští hokejisté na soupiskách KHL před sezónou 2010/11:
DynamoF. Novák
UfaM. Blaťák. J. Klepiš
JaroslavlK. Rachůnek, J. Vašíček, Z. Irgl
MagnitogorskT. Rolinek, P. Sýkora?
Spartak MoskvaD. Hašek?; trenér: Miloš Říha
PetrohradP. Čajánek
Atlant MytiščiJ. Bulis
Avangard OmskJ. Jágr, R. Červenka
CSKA MoskvaJ. Marek, P. Čáslava, T. Netík, K. Pilař
Barys AstanaJ. Novotný, T. Klouček, L. Kašpar
JekatěrinburgR. Philipp, J. Novák
Nižnyj NovgorodA. Krstev, P. Brendl
ČerepovecJ. Straka, O. Němec
Dynamo MinskM. Kvapil; trenér: Marek Sýkora
NovokuzněckM. Hořava, V. Nedorost
Budivelnik KyjevL. Čermák, P. Vampola, P. Gřegořek, T. Kudělka; trenér: Josef Jandač

Reklama

Související témata: