Hlavní obsah

Hradec Králové má smůlu, svaz s jeho účinkováním v KHL nesouhlasí. Prozatím

PRAHA

Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje dnes v hlasování jednomyslně rozhodl, že nesouhlasí s účastí klubu HC Lev Hradec Králové v Kontinentální hokejové lize v sezoně 2010/11. Jednání s představiteli soutěže pro další ročníky se ale nebrání. ČTK to sdělil generální sekretář ČSLH Martin Urban.

Foto: www.khl.ru

Marně budou v příštím ročníku KHL vyhlížet hokejisty Hradce Králové

Článek

Proti zařazení klubu hlasovalo formou per rollam všech jedenáct členů výkonného výboru. "Toto rozhodnutí platí pro nadcházející sezonu a svaz se nebrání dalším jednáním s představiteli Kontinentální ligy. Důvody tohoto rozhodnutí jsou věcně principiální i legislativní," uvedl svaz v oficiálním prohlášení poskytnutém ČTK.

Nově vzniklý klubu z Hradce Králové, který dosud nehrál žádnou soutěž, má přitom ke startu v KHL už od nadcházející sezony velmi blízko, sehnal finanční garance v přepočtu přes 330 milionů korun a o licenci má rozhodnout nejužší vedení KHL, takzvaná rada ředitelů. Původně vedení soutěže mělo za podmínku právě souhlas domácího svazu a není jasné, jak tomu bude nyní.

"Postoj ČSLH nás mrzí, je to i vzkaz fanouškům. Pro nás je rozhodující stanovisko vedení Kontinentální hokejové ligy. Projekt 'Český klub Hradec Králové v KHL', který je velmi dobře připraven, pokračuje. Mít u nás velké zápasy prestižní Kontinentální hokejové ligy, druhé nejlepší soutěže na světě, navíc s českým klubem, to zvýší renomé našeho hokeje," sdělil ČTK stanovisko hradeckého klubu jeho mediální zástupce Zdeněk Šesták.

Proti se postavila Asociace profesionálních klubů ledního hokeje; kluby v tuzemsku se bojí odlivu dalších hráčů, finančních prostředků i diváckého zájmu. "Úkol svazu je především bránit zájmy svých členů, to je hokejových klubů, účastníků domácích soutěží. V tomto ohledu svaz respektuje mimo jiné i stanovisko APK LH," tlumočil Urban rozhodnutí ČSLH.

Podle svazu je potřeba k povolení startu českého zástupce v Kontinentální lize i písemná smlouva. "I když jednání se zástupci hradeckého klubu byla velmi seriózní, souhlas by znamenal možná zásah do současné legislativy svazu a byl by nemyslitelný bez předchozí písemné smlouvy mezi Českým svazem ledního hokeje a Kontinentální hokejovou ligou," doplnil Urban oficiální názor svazu.

Podle něj nejde okamžitě zapracovat do stanov a řádů ČSLH tak zásadní věc, jako je účast českého klubu v zahraniční soutěži. "Smlouva mezi svazem a KHL by upravovala spoustu problémů a důležitých bodů. Kontrakt se ale nestihne tak rychle připravit. Kdyby třeba za předpokladu startu Hradce Králové v KHL nyní došlo na spor hráče a klubu, který řeší smírčí komise, nedovedu si představit, jak by komise postupovala. Šlo by o český klub, ale o cizí soutěž. Jaká legislativa by byla směrodatná?" připojil Urban, který dnes na toto téma mluvil i s šéfem KHL Alexandrem Medveděvem.

Hlasování zástupců ČSLH prostřednictvím elektronické pošty následovalo po pátečním oznámení zástupců KHL, že Lev Hradec Králové splňuje podmínky pro vstup do ligy a o jeho případném přijetí rozhodne už nejužší vedení KHL. Představitelé KHL schválili projekt poté, co prověřili infrastrukturu klubu, dokumenty o finančním zabezpečení a stav zimního stadionu v Hradci Králové. Připravené jsou i uspořádání divizí a konferencí pro případ, že Lev se stane novým účastníkem ligy.

O účastnících KHL se rozhodovalo už v polovině května, kdy byly přijaty Jugra Chanty Mansijsk a Budivelnik Kyjev. Hradecký klub tehdy neuspěl, protože nepředložil dostatečné finanční garance. K naplnění požadovaného rozpočtu mu údajně chybělo 15 procent, dostal však další čas na dodatečné splnění podmínek, což se klubu podařilo.

Reklama