Hlavní obsah

Říha: Haška jsem vábil do Ruska tři roky, soupeři se před ním budou třást

Po poslední sezóně bez českých hráčů si trenér hokejistů Spartaku Moskva Miloš Říha tentokrát přivedl do klubu krajana. A ne ledajakého, rovnou olympijského vítěze a dvojnásobného držitele Stanley Cupu Dominika Haška, příchod hvězdného brankáře do KHL byl definitivně zpečetěn v pondělí. "Dostat Haška do Ruska trvalo pořádně dlouho," nastínil Říha zákulisí jednání s chytající legendou.

Foto: www.khl.ru

Trenér hokejistů Spartaku Moskva Miloš Říha

Článek

Český kouč, který si udělal v Rusku výborné jméno, totiž chtěl Haška angažovat už před třemi lety. "Tehdy jsem mluvil s jeho trenérem, ale Dominik bohužel odmítl. Další rok už stejnou nabídku zvažoval déle, ale nakonec se rozhodl, že chce s Pardubicemi vyhrát český titul. Napotřetí už souhlasil," prozradil Miloš Říha v rozhovoru pro ruskou televizi.

Ten je přesvědčený, že Hašek v brance povýší v nové sezóně hru Spartaku na vyšší úroveň. "Že Pardubice vyhrály titul, byla tak ze 70 procent Haškova zásluha. Viděl jsem finále a zkušeným hráčům se před úžasným ´Dominátorem´ doslova třásly ruce... Věřte mi, že Dominik je stejně spolehlivý jako v dobách největší slávy. A třást se před ním budou i naši soupeři," tvrdí odhodlaně Říha.

Zároveň odbyl dohady o velkém finančním zatížení, které bude angažování slavného brankáře moskevský klub stát. "O to nemějte obavy, bude mít menší plat než Jaromír Jágr," vzkázal. Gáže českého útočníka údajně činila kolem sedmi miliónů dolarů za loňskou sezónu.

Reporté ruské televize se v rozhovoru s Říhou dotkl také Haškova věku. Brankář přece jen letos oslavil už 45. narozeniny, nevyužije ho Spartak i jako hrajícího trenéra? "Dominik je inteligentní a dospělý hokejista.  Myslím, že spolu zápasy budeme rozebírat. Ale pokud by se chtěl naplno věnovat trenérské práci, sebralo mu to příliš mnoho času. V každém případě se ale nebráníme tomu, že nám může poskytnout cenné rady," uzavřel Miloš Říha.

Reklama