Hlavní obsah

Novotný se na skok vrátil do pivovaru a chystá se na hokej uprostřed stepi

Jirka G. NovákSport.cz

Po letech si hokejový útočník Jiří Novotný připomněl svá mladé studentské roky v Českých Budějovicích. Zatímco před lety ale v areálu místního pivovaru pobíhal coby vyplašený kuchařský učeň, tentokrát se do prostor Budvaru vrátil jako hráč ověnčený zlatou medailí z mistrovství světa. Společně s dalšími třemi členy týmu připravoval várku "Zlatého piva".

Foto: Pro Sport.cz David Veis

Hokejový reprezentant Jiří Novotný hází nasekaný chmel do varné nádoby.

Článek

"Už je to sice asi deset let, kdy jsem tu byl naposledy, ale znám to tady moc dobře," vykládal Novotný v areálu budějovického pivovaru. "Kdysi jsem se učil na kuchaře a tady v pivovaru jsem míval praxi. Strávil jsem tu dva roky, takže jsem tady spoustu lidí zpětně poznával a stejně tak i oni mě," zavzpomínal.

"Vrátil jsem se sem hrozně rád. Byl jsem se dokonce podívat i za klukama v kuchyni. Jenom mě mrzí, že už tu nejsou ty paní mistrové, které mě kdysi učily. Ty už jsou asi v důchodu," zalitoval jihočeský rodák Novotný.

Od zisku zlata na MS v Německu to pro něj byla už několikátá akce, kde se oprávněně chlubil svým úspěchem. Například absolvoval se spoluhráčem Janem Markem akci v Jindřichově Hradci, v Českých Budějovicích byl zase na audienci u primátora. „Podpisů už jsem rozdal nepočítaně. Naposledy jsem se podepisoval na sádru mamince, která si zlomila nohu," usmíval se.

Poslední sezónu strávil v týmu Atlantu Mytišči a v KHL zůstane i nadále, posune se však tentokrát mnohem dále od domova - až do Astany v Kazachstánu. V moderní metropoli, která uprostřed stepi vyrostla během několika let, už se byl i podívat.

"Před rokem jsme tam hráli s Atlantem a město je nádherné. Je teprve deset nebo patnáct let staré a pořád se buduje. Stát do něj investuje spousty peněz a neustále se rozrůstá. Je tam nové letiště, silnice, obchodní centra. Stahuje se tam spousta lidí z celého Kazachstánu a stěhuje se tam i spousta Rusů.  Hodně se tam těším," vykládal Novotný s nadšením.

A je mu jasné, že klub si od něj bude hodně slibovat. "Očekávám to samé, jako když jsem přicházel do Atlantu. Že ode mě budou chtít, abych byl klíčovou postavou týmu. Tlak na cizince je vždycky obrovský a musíte podávat stabilní výkony," uvědomuje si.

"V Atlantu se mnou hrávali Honza Bulis a Sergej Mozjakin, což jsou oba vynikající hráči. Uvidíme, s kým budu hrát teď. Jsem hrozně rád, že do klubu přichází i Lukáš Kašpar, s kterým jsme měl možnost hrát v reprezentaci," pochvaluje si Novotný příchod dalšího mistra světa.

Reklama

Související témata: