Hlavní obsah

Hokejisté Kyjeva s pěti Čechy letos KHL hrát nebudou

Hokejisté Budivelniku Kyjev se podle informací ruských médií definitivně nezúčastní příštího ročníku Kontinentální ligy. Důvodem jsou přetrvávající potíže s rekonstrukcí stadionu. Čtveřice českých hokejistů v čele s úřadujícími mistry světa Petrem Vampolou a Petrem Gřegořkem i trenér Josef Jandač si tak musejí hledat nové angažmá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nové angažmá si musí hledat i útočník Petr Vampola

Článek

Ukrajinský klub měl být nováčkem soutěže, projekt vstupu do KHL však nyní pozastavuje. "Vedení klubu však nechce celou věc úplně uzavřít, ale jen dočasně pozastavit. Příští rok se opět pokusíme do KHL vstoupit, ale již se zrekonstruovaným Palácem sportu v Kyjevě. Všichni hokejisté, kteří u nás měli působit, získávají status nechráněných volných hráčů," uvedl pro deník Sovětskij Sport mluvčí klubu Jevgenij Kravčenko.

Pět zástupců českého hokeje, jimiž měli být v týmu Budivelniku útočníci Vampola, Leoš Čermák, obránci Gřegořek, Tomáš Kudělka a trenér Jandač, tak čeká shánění nového zaměstnavatele. Nakonec totiž sešlo i z možnosti oficiálně přestěhovat klub jinam, ve hře bylo především městečko Brovary, vzdálené 20 km od Kyjeva.

"Prezident klubu Bogdan Guljamov řekl, že klub původně vznikl v Kyjevě a měl by tedy celou zemi zastupovat z jejího hlavního města. Varianta stěhování se sice skutečně zvažovala, ale nebyla prodiskutována s vedením soutěže," připustil Kravčenko.

Celkem v poklidu přijal nepříjemnou novinku kouč Jandač. "Je to čerstvé, ale poslední dny jsem to už tušil, takže nejsem ani moc překvapený," přiznal novinářům na dnešním přijetí týmu mistrů světa u předsedy vlády Jana Fischera. "Takový je život, prostě jsem momentálně bez angažmá," dodal Jandač. Sám byl přitom v Kyjevě před deseti dny. "To se ještě nic moc nedělo, ty informace probleskly až teď během mé dovolené."

Průběžně byl v kontaktu s manažerem Kyjeva Olegem Kuprjanovem, ale podle Jandače neměl asi ani on přesné informace, jak se celá věc má. "Když jsem přiletěl do Kyjeva, měl jsem se setkat s prezidentem klubu, jenže ten nedorazil. Podle mě už tam nejspíš tušil, že ta schůzka je bezpředmětná a asi i trochu mystifikoval Olega," přemítal Jandač.

Sám měl prý pocit nejistoty už ve chvíli, kdy viděl podmínky pro trénink kousek od Kyjeva. "Bylo mi řečeno, že rekonstrukce haly probíhá. Jenže nás do ní nepustili, byla ohraničená. A Oleg, jenž jako manažer fungoval od dubna, neměl ani svoji kancelář. Veškeré věci včetně smlouvy jsme řešili v lobby baru hotelu, kde jsem byl ubytovaný. Bylo to hodně na koleně, asi ani on sám netušil, že je to až v tomhle stádiu," řekl Jandač.

Žádnou další možnost angažmá momentálně v záloze nemá. "Nechám to v klidu běžet, ono se něco vyvrbí. A když ne, nic se neděje," prohlásil Jandač. Ani případná roční pauza mu starost nedělá. "Sám nic hledat nebudu, že bych třeba obvolával kluby, leda by si nějaký klub našel mě. Buď si dám pauzu celý rok, nebo naskočím v jeho průběhu. Vím, že nebude lehké teď něco sehnat," připustil.

Jandač vzal celou situaci jako realitu i se všemi komplikacemi, které mu přinese. Také litoval, že nebude u zrodu nového týmu. "Byl to klub, který začínal. Člověk mohl být u jeho zrodu a navíc to byla destinace blízko České republice. Mohl jsem být za hodinu a půl v Praze, je to velké město, jsou tam školy pro děti...," vysvětlil Jandač, co ho do Kyjeva lákalo.

Právě děti už měl přitom přijaté na kyjevské mezinárodní škole. "To také není všude, abyste mohli mít anglickou školu, tady se to nabízelo. Pro rodinu i pro hokej to vypadalo dobře, ale nezdařilo se," uzavřel Jandač.

Internetový web championat.ru na začátku týdne uvedl, že by Kyjev teoreticky mohl v soutěži nahradit český klub Lev Hradec Králové. Ten všechny podmínky pro vstup do sice ligy splnil, ale chyběl mu souhlas Českého svazu ledního hokeje. Z toho však Lev před několika dny vystoupil. Samotný klub žádné nové informace dosud nemá. Vedení soutěže je ale údajně připraveno i na možnost hrát bez Budivelniku i jeho případného nástupce.

Reklama

Související témata: