Hlavní obsah

Přijetí hradeckého Lva do KHL je tragikomické, stěžuje si ruský tisk

MOSKVA

Touha vedení KHL podobat se NHL a vytvořit mezinárodní soutěž ať to stojí, co to stojí, se "naplnila" přesídlením královéhradeckého klubu HC Lev do slovenského Popradu, a tím do Kontinentální ligy. Podle pondělního ruského tisku ale jde o tragikomedii.

Foto: Milan Syruček, ČTK

Český brankář Dominik Hašek odpovídá na otázky novinářům krátce poté, co podepsal smlouvu s moskevským Spartakem.

Článek

List Izvestija připouští, že KHL za dva roky dokázala z utkání někdejší ruské ligy vytvořit produkt, o který mají zájem nejen fanoušci, ale obecně lidé, kteří dokážou ocenit výraznou podívanou. A to i díky tvrdým požadavkům k velikosti rozpočtu klubů, úrovni stadiónů či televizních přenosů.

Do KHL se tak podařilo přilákat i superhvězdy typu Dominika Haška či Jaromíra Jágra a práva na přenosy si kupují i v cizině, v Skandinávii, Česku a dokonce Rumunsku a Makedonii.

Vše chtějí teď hned! 

"U šéfů KHL je jediná malinká slabina: až chorobně touží srovnávat svůj lesk s věhlasnou NHL, a to nikoliv za sto let, které potřebovali zaoceánští organizátoři na upevnění své síly, a ani za deset let. Teď hned.

Prvním krokem, který jim má v tom pomoci, je stát se mezinárodní soutěží, a to nikoliv na účet účasti Bělorusů, Lotyšů či Kazachů...," usoudil deník s tím, že přání se postupně přeměnilo v cíl sám o sobě, dokonce se cizincům nabízí pomoc "do začátku" v řádu několika milionů dolarů. Ale ani to nezlákalo české Karlovy Vary či švédský AIK Stockholm.

Až nezbylo než od nuly vytvořit v Hradci Králové nový klub. Celou uplynulou sezónu jezdili činovníci ligy do Hradce, než se najednou zasekl Český hokejový svaz. Podnikaví majitelé klubu jej však zaregistrovali na Slovensku a pronajali si halu v Popradu. A aby projekt zase něco nepřekazilo, vstup Lva do KHL byl s pompou rozhlášen do světa.

"Nikoho teď nevzrušuje, zda ve slovenské provincii budou chodit na tým bez kořenů a historie a jak vůbec bude vypadat budoucnost tohoto nezralého klubu. Hlavní je, že cíle bylo dosaženo - KHL se 'skutečně' stala mezinárodní," uzavřely Izvestija.

Šéf KHL Alexandr Medveděv však v pondělním vydání listu Sport-express ujistil, že "Slovákům" nebyly poskytnuty žádné úlevy; klub má rozpočet v řádu sedmi až deseti milionů eur, a to nejde o "ruské peníze", ale o finance od českých firem, z nichž některé působí v Rusku. A doufá, že za Slováky budou v krátké době následovat další zájemci o účast v KHL.

Reklama

Související témata: