Hlavní obsah

Společně jim čas načetl už 120 let. Aneb, jak Bruk připravoval Haška na KHL

Libor KalousSport.cz

Ráno vstávají pomaleji, ale když svá vycepovaná těla dostanou do otáček, okolí zírá. Hokejový brankář Dominik Hašek se připravuje v pětačtyřiceti letech na KHL. Na rok jde lapat do Spartaku Moskva. Jeho osobní trenér Josef Bruk má ještě o třicet let více. Tato dvojka s fyzickými zákony laškuje. Přitom jim je dohromady úctyhodných 120 let!

Článek

„Trénovali jsme pět týdnů, všechno jsme splnili. Pomohl nám Jiří Besser, ministr kultury a starosta Berouna, tam jsme se připravovali. Trénuji v Plzni, takže jsme to měli s Dominikem na půl cesty,“ říká Josef Bruk o letošní spolupráci, která začala v roce 2000. A stala se jedinečnou.

Oni si rozumí, naslouchají si, uznávají se. Takové souznění hokejových duší. „Až to v září začne, tak budu nervózní, to já jsem vždycky,“ usmívá se o tři desítky let starší trenér. Tito dva mají v sobě kouzlo sportovních nezmarů, které jim koluje v krvi.

„Proti minulým rokům jsme něco změnili, jdeme švédskou cestou,“ je otevřený kouč. Co to znamená? „Trénujeme v tělocvičně, v bazénu, v posilovně, byli jsme na kopcích u Karlštejna,“ vyjmenovává Bruk pečlivě scénář. Jste z něj rozumní? Ne. Hlavní je, že oni dva ano.

Nervózní Hašek je, strach však nemá

Bruk a Hašek se znají od žákovských let Dominátora, spolupracují jedenáct roků. Letošní týdny měly jasný cíl. Připravit se na KHL, na ruskou výzvu. Má toto zapotřebí brankář, který je uznáván po celém světě a nesčetněkrát dokázal, že umí chytat? Má. Stačí jeho odpověď po podepsání kontraktu. „Hokej mě stále baví a je mi jedno, jestli mi je dvacet nebo čtyřicet. Cítím nervozitu, ale na tom není nic špatného. Strach nemám, těším se,“ řekl Hašek oblečený v dresu Spartaku.

Dnes tento tým zahájí přípravu v Havlíčkově Brodě. Pětačtyřicetiletý gólman se během pár hodin připojí poprvé ke svému novému týmu.

„Snad bude v sezóně vše v pořádku. Chtěl bych se do Moskvy podívat až na play-off. Kdybych musel letět dřív, tak by to znamenalo, že je nějaký průser,“ usmívá se Bruk, který si nebere servítky. Pán, který každý den nazouvá brusle. „Někdy i dvakrát. Sice to už bolí, ale pro mě to je droga,“ přiznává trenér, který připravoval i Břízu, Dubu, Přikryla, Pöpperleho.

Reklama