Hlavní obsah

V Popradě zatím nic nenaznačuje, že by se zde měla hrát KHL

POPRAD

V okolí popradské hokejové haly se buduje nová silnice, jezdí zde těžké mechanismy a celé okolí haly působí mírně řečeno nepořádně. Na první pohled by nikdo neuvěřil, že za několik týdnů by se zde měla hrát druhá nejprestižnější hokejová soutěž na světě - Kontinentální hokejová liga (KHL).

Foto: Ivan Vilček, Právo

Popradská hala má kapacitu 4800 míst

Článek

Hala s kapacitou 4800 míst prošla nedávno rekonstrukcí. Uvnitř působí mnohem přívětivěji než zvenčí. Na ledě právě trénuje první mužstvo HC Poprad pod vedením trenéra Jána Jaška. „KHL v Popradě je po sportovní stránce určitě pozitivní zprávou. Mladí hokejisté uvidí své vzory a to je pro jejich motivaci velmi důležité,“ řekl Právu Jaško. Trenér se neobává konkurence. „Naše soutěž se s KHL nedá srovnávat, ale i z hlediska diváků může nová soutěž přitáhnout do hlediště další fanoušky ze širokého okolí,“ dodal.

Hráč HC Poprad Dominik Kramár vidí v příchodu KHL pod Vysoké Tatry motivaci pro mladé sportovce. „Uvidíme Jágra, Haška a další slavné hokejisty v akci. Věřím, že KHL v Popradě bude,“ uvedl Kramár.

V těchto místech má v Popradu vyrůst nová tréninková halafoto: Právo/Ivan Vilček

U haly stojí nevábná plechová budova, něco jako hangár. Právě v těchto místech má vyrůst tréninková hala. Z druhé strany stojí vyhledávaný aqupark Aqua City Poprad, který disponuje také ubytovacími kapacitami.

Obyvatelé Popradu KHL vítají

Majitelka restaurace v centru města Anna Králová vidí v příchodu KHL do Popradu možnosti pro cestovní ruch. „Budou k nám jezdit turisté ve větším množství a pomůže to celému regionu. Slyšela jsem, že Rusové už projevili zájem o koupi apartmánů v Tatrách,“ uvedla.

Obyvatelé města myšlenku KHL jednoznačně vítají. „Pro Poprad by to bylo skvělé. Jezdily by k nám hrát velké hvězdy, jako je Jágr,“ říká student Ivan Čuňačka. „Jsou toho plné noviny, ale já tomu nevěřím. Bratislava nám nedovolí, abychom měli světovou soutěž,“ vidí to skepticky Ján Ondrejka.

Primátor je za KHL všemi deseti

Primátor Popradu Anton Danko je bývalý hokejový rozhodčí a ještě před dvěma lety stál v čele místního hokejového klubu. „Dostat do města KHL, to je moje srdeční záležitost. Podle mně to bude přínosem pro celý region,“ řekl Danko Právu.

Zimní stadión v Popradufoto: Právo/Ivan Vilček

Představitelé hokejového klubu HC Lev kontaktovali primátora Popradu vzápětí po neúspěšném jednání v České republice. „Okamžitě jsem souhlasil. Měl jsem jen dvě podmínky. Požádal jsem je, aby zabezpečili písemný souhlas popradského hokejového klubu. Druhou podmínkou bylo, že ve městě vybudují tréninkovou halu, aby neutrpěl mládežnický hokej v Popradě. Příchodem KHL totiž klesne v hlavní hale počet tréninkových možností. Pokud vybudují tréninkovou halu, za hlavní halu nemusí platit nájem,“ uvedl primátor.

Danko se domnívá, že KHL v Popradě pomůže nejen sportu, ale celému městu i podtatranskému regionu. „Pomůže to našemu letišti, rozhýbe to byznys majitelům restaurací a hotelů. Po sportovní stránce uvidí naše mládež své velké vzory, které hrají v KHL,“ vidí pozitiva primátor Popradu.

Místní hokejový klub obavy nemá

Rovněž šéf místního hokejového klubu Tibor Turan vidí v příchodu KHL pozitiva pro hokej nejen v Popradě, ale na celém Slovensku. „Vždyť na Slovensku budou hrát špičkové kluby a osobnosti světového hokeje. Věřím, že náš klub ani v této konkurenci neztratí své věrné fanoušky,“ řekl Turan. Šéf popradského klubu odmítá obavy z odlivu sponzorů. „HC Lev, ani KHL nesponzoruje žádná slovenská firma,“ dodal. Turan se neobává ani toho, že by se popradský klub stal farmou mužstva KHL. „S HC Lev nemáme nic společného. Budeme pouze sdílet jeden stadión a jednu ledovou plochu,“ konstatoval.

Reklama

Související témata: