Hlavní obsah

Je konec. Rada ředitelů rozhodla: HC Lev nebude hrát KHL

PRAHA

Nic, nic, jen balení kufrů a listin. HC Lev nebude hrát Kontinentální ligu v nadcházející sezóně. Rozhodla o tom Rada ředitelů KHL. V pondělí překvapivě Slovenský hokejový svaz zamítl žádost o povolení hrát v Popradu. O dva dny později došlo absolutnímu konci a soustředění hráčů se může rozpustit. Ve čtvrtek bude zveřejněn nový kalendář ročníku 2010/2011 s třiadvaceti týmy.

Logo hokejového klubu HC Lev Poprad

Článek

Ještě ve středu odpoledne zaslalo vedení klubu rozpis přípravných utkání. V plánu jich bylo osm, hrát se mělo i ve Vítkovicích. To už nyní neplatí. Vedení KHL tentýž den kvůli průtahům ze strany slovenského svazu a blížícímu se startu sezony účast Lva v soutěži zamítla.

„Snažili jsme se skutečně hodně o to, aby fanoušci v České republice a na Slovensku viděli atraktivní zápasy KHL s hokejovými hvězdami i skvělými českými a slovenskými hráči. Byli jsme blízko jedinečné sportovní příležitosti," uvedl Zdeněk Šesták, mediální zástupce klubu. "Při tak velkém projektu rozhoduje ale spousta okolností, nejen ryze sportovních. Našeho úsilí nelitujeme, středeční rozhodnutí bereme sportovně."

"Jsme přesvědčeni, že účast „československého“ klubu v tak prestižní soutěži mohla být velkým přínosem a prestiží pro český a slovenský hokej. KHL by probudila další zájem zdejších fanoušků o hokej, byla by motivací pro mládež a bezesporu by zvýšila renomé České republiky a Slovenska nejen na sportovním poli. Konečné rozhodnutí negativně ovlivnil váhavý postoj Slovenského hokejového svazu," zdůraznil Šesták.

Udělali jsme, co bylo v našich silách

"Klub plnil všechny kladené podmínky, kterému byly postupně kladeny, přišla však taková, kterou už nebylo v našich silách splnit. Za celý přípravný tým projektu ´HC Lev v KHL´ děkujeme za obrovskou podporu fanouškům, hráčům, kteří před pár dny zahájili tréninkový kemp, všem, kteří projektu pomáhali a spolupodíleli se na něm, i za zájem a profesionalitu médií. Největší dík za náklonnost, sympatii a především velkou pomoc v rámci celého našeho sportovního projektu vyjadřujeme vedení KHL, jmenovitě prezidentovi KHL panu  Medveděvovi,“ dodal Šesták.

Hokejisté týmu HC Lev během tréninku v Popradufoto: ČTK/Peter Lázár

Mezi největší hvězdy „týmu KHL“ měli patřit útočníci Jaroslav Bednář, Róbert Petrovický, Miloslav Hořava mladší nebo také Jiří Bicek, který získal v roce 2003 Stanley Cup s New Jersey. Nestane se.

Klub měl mít údajně rozpočet až k 13 milionům eur (asi 325 milionů korun). Za projektem stáli údajně ruští podnikatelé z Karlových Varů Roman Slavčev a Sergej Zajcev i expert na ruské hokejové prostředí Jaroslav Zídek, který například dojednával kontrakt Jaromíra Jágra v Omsku. Pro nadcházející sezonu ale projekt definitivně ztroskotal.

Vedení KHL: Slovenský svaz neposlal definitivní stanovisko

„Slovenskému hokejovému svazu jsme poslali všechny příslušné žádosti, konzultovali jsme to s představiteli Mezinárodní hokejové federace," píše se ve stanovisku Výboru ředitelů KHL. "Po více než týdnu rozhovorů KHL jsme nedostali definitivní stanovisko od Slovenského svazu o účasti HC Lev v soutěži a odehrání zápasů v Popradu. SZLH předložil podmínky, které byly neopodstatněné a blokující vzájemné přijatelné řešení. Zejména vyžadoval, aby byl klub členem Ruské hokejové federace,“ stojí ve stanovisku.

Člen výkonného výboru ruské hokejové federace Alexandr Stěblin podle ČTK těsně před definitivním rozhodnutím KHL naznačil, že HC Lev prakticky nelze za současného stavu zaregistrovat ani v Rusku. "Podle regulí mezinárodní federace IIHF mohou být mužstva, která hrají soutěž s takovým týmem, diskvalifikována a nejen klubům, ale i jejich hráčům by mohl být zakázán start na všech soutěžích pořádaných pod hlavičkou IIHF," doplnil Stěblin.

Lvi čekali ještě na 18. srpen, kdy měl opět zasednout Výkonný výbor Slovenského hokejového svazu. Ale po neúspěchu na českém území došla KHL trpělivost i nyní a padla také slovenská varianta. A to vypadá letošní definitivní konec HC Lev. Šance by tu mohla být až na další ročník. Je to ale reálné?

Tři červencové týdny HC Lev a boj o KHL
6. červenec
HC Lev Hradec Králové v Kontinentální hokejové lize? Ale nakonec na slovenském útočišti v Popradu? Výsledek je zatím takový. Česká strana věří, slovenská strana neřekla ne a ruská studuje zaslané dokumenty. Jízdní kalendář KHL pro ročník 2010/2011 byl podle ruského serveru sport-express.ru pozastaven.
8. červenec
HC Lev obdržel seznam podmínek, které má splnit pro možný vstup na Slovensko.
16. červenec
HC Lev bude součástí KHL v sezóně 2010/11. Tým by měl hostovat v Potradu. Informoval o tom webový server khl.ru. Co se českému klubu nepovedlo na rodné půdě, zdařilo se na Slovensku.
17. červenec
První obrysy získává čerstvý účastník KHL. HC Lev má trénovat slovenský kouč, v sestavě by se měl objevit Jaroslav Bednář a Jan Platil. Tým, který bude hostovat v Popradu je zařazen v Tarasovově divizi, kde budou dále Dinamo, Spartak a CSKA Moskva, SKA Petrohrad a Dinamo Riga.
18. červenec
„Lidi z Hradce, kteří o to měli zájem, tak celou věc dokončili. Nedohodli se tady v Čechách, takže využili nabídky ze Slovenska. Člověk nikdy neví, co se stane zítra,“ řekl Jaromír Jágr.
21. červenec
Jízdí řád KHL pro sezónu 2010/2011 je na světě. A je v něm zahrnut i HC Lev. První utkání se na Slovensku odehraje 21. září.
22. červenec
HC Lev měl už údajně dostat zelenou od slovenské strany ke startu v KHL v Popradu. Tamní hokejový svaz to ale popírá. Proč? Protože zasedá až v pondělí v Bratislavě, tam má padnout definitivní verdikt.
22. července
Z výrazu Miloše Říhy jde vyčíst, že HC Lev Hradec Králové a KHL v Popradu je pro něj podnikem, který nemá šanci na úspěch. „Nevidím to jako šťastné řešení. Bojím se, že po dvou měsících by z toho mohla být ostuda,“ myslí si trenér Spartaku Moskva.
26. červenec
A je tu překvapení. HC Lev zatím nemůže hrát KHL v Popradu. Takové prohlášení vydal Slovenský hokejový svaz. A nerozhodne se ani v úterý. Ale ani ve středu. Definitivní stanovisko padne až 18. srpna. Tedy necelé tři týdny do začátku soutěže.
27. červenec
V úterý už vše oficiálně. HC Lev, který se připravuje v Popradu na KHL, má k dispozici dvaadvacet hokejistů, kteří se připravují pod vedením trenérské dvojice Miloslav Hořava a Radim Rulík.
28. červenec (odpoledne)
HC Lev zná program přípravných zápasů. Bude hrát i ve Vítkovicích.
28. červenec (večer)
HC Lev nebude hrát KHL. Tak rozhodla Rada ředitelů ruské soutěže.

Reklama

Související témata: