Hlavní obsah

Hokejový Lev spí a vyčkává, švihadla ale v Popradu zaplatil

PRAHA

Jedním podvečerním rozhodnutím v Rusku vše splasklo. Stalo se 28. července 2010. HC Lev musel přijmout zprávu, že hrát Kontinentální hokejovou ligu nebude. Nejdříve padlo úsilí v Hradci Králové, poté v Popradu. Po dvaatřiceti týdnech konec. Shořela pod Tatrami vatra zbylých nadějí? Po celou dobu měl klub jediného zástupce, který s médii komunikoval. Sport.cz se s ním po týdnu od černé středy sešel.

Logo hokejového klubu HC Lev Poprad

Článek

„My byli KHL dvakrát přijati. Mohli jsme hrát druhou nejprestižnější soutěž na světě, ale o sportovním projektu rozhodly nejen sportovní okolnosti,“ je přesvědčen Zdeněk Šesták.

O Lvu se hodně mluvilo, psalo, ale rezultát byl nekompromisní. KHL vyčkávat nebude, rozhodla Rada ředitelů. Svolení Slovenského hokejového svazu nespatřilo tento svět. V Bratislavě odložili, v Moskvě zamítli. Proč? Kde byla chyba? Ví to vůbec někdo? A tak se po pár trénincích v Popradu všichni rozjeli hledat obživu jinam.

„Zabezpečení bylo adekvátní významu KHL, to potvrdili i hráči. O pohledávkách nevím. Byl jsem svědkem, že než se opustil hotel, taky byly zaplaceny všechny faktury. Ty se týkaly i posledních pěti švihadel a medicinbalů,“ vzpomíná Šesták. Částku nepoví, stejně tak i výši plánovaného rozpočtu. Nástin tu ale byl, a to 350 miliónů korun. „To jsem nikdy nevyvrátil. Přirovnal bych ho k největšímu fotbalovému klubu v Česku plus doprava,“ naznačuje bývalý ředitel komunikace.

V překladu tedy jde o Spartu a 300 miliónů plus desítky miliónů za tisíce nalétaných kilometrů. Do finančního balíku patřily také dresy. Ty tréninkové si hráči nechali. Na památku. Zápasové zůstaly v krabicích. „V nejbližších dnech na ně nedojde,“ povzdychne si Šesták. V Česku možná už nikdy. „Jestli bude KHL stát o rozšíření do Čech a na Slovensko,“ prohodí. Více se ale netouží vyjadřovat k postojům hokejových svazů.

Šatna na zimním stadiónu v Popradu. Hradečtí Lvi ji potřebovat nebudou.foto: ČTK/Peter Lázár

Sport je i politika, kde se tahá za různě silné nitky. I proto zůstane utajeno jméno hlavní persóny, která za projektem stála. „Vedoucí celého týmu byl Čech, žádný Rus. Někteří novináři si s lidmi z přípravného týmu podali i ruce, ale v danou chvíli nevěděli s kým,“ pousměje se Šesták.

Stejná zkazka je vedená i o sponzorech. O těch bychom se také dozvěděli. Loga by svítila na mantinelech a na ledu. Nebudou, jména tedy neznámá. Show HC Lev nespatřila světla arén. Co bude dále? „Je hodně brzo,“ uzavírá Šesták a odchází z letní zahrádky pražského hotelu. Kam...

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články