Hlavní obsah

Nejbohatší liga v Evropě startuje. Nechybí Jágr, zlákán byl i Hašek

PRAHA

Start třetího ročníku Kontinentální hokejové ligy buší na dveře. O slovo se opět hlásí největší, nejbohatší, nejsledovanější a nejuznávanější soutěž v Evropě. Dvojnásobný vládce z Kazaně bude chtít hattrick. Český fanoušek vidí ale jiné lákadlo: dvě ikony novodobé hokejové historie stanou proti sobě. Opět. Jen vyměnily kontinent. Jaromír Jágr a Dominik Hašek jsou a mají být hvězdami KHL.

Foto: www.khl.ru

Jaromír Jágr při Utkání hvězd KHL.

Článek

Jejich první střet je naplánován na tuto sobotu. Na Sibiř dorazí Spartak Moskva vedený trenérem Milošem Říhou. Domácím mužstvem bude Avangard Omsk.

Když moskevský klub oficiálně oznamoval Haškův příchod, bylo z toho velké pozdvižení, což přiznal i pětačtyřicetiletý gólman. „Tohle mě překvapilo. Zájem novinářů i fanoušků byl obrovský. Vůbec se to nedá srovnat s tím, co jsem zažil při návratech v Ottawě či Detroitu,“ usmíval se překvapený Hašek, který se neustále fotil a poskytoval rozhovory.

Příchod legendy světového hokeje má v KHL svůj punc výjimečnosti. I když si „Dominátor“ vyšel prohlédnout Moskvu a metro, měl v patách televizní štáb. Ale odpočinkvé brouzdání končí, ve čtvrtek má v programu utkání s CSKA. O dva dny později ho čeká Jágr. „Rusko je pro mě výzva, KHL je nejlepší soutěž v Evropě, moc se těším,“ říkal po podpisu smlouvy. Jeho premiéra přichází. S ní i očekávání.

Čeští hráči v KHL 2010/2011
Avangard Omsk: Jaromír Jágr, Roman Červenka, Martin Škoula
Atlant Mytišči: Jan Bulis, Zbyněk Irgl
Avtomobilist Jekatěrinburg: Angel Krstev
Barys Astana: Lukáš Kašpar, Jiří Novotný, Tomáš Klouček
CSKA Moskva: Petr Čáslava, Jan Marek, Tomáš Netík, Karel Pilař
Dynamo OCHK Moskva: Filip Novák
Dynamo Minsk: Tomáš Mojžíš, trenér Marek Sýkora
Lokomotiv Jaroslavl: Karel Rachůnek, Josef Vašíček
Metallurg Magnitogorsk: Tomáš Rolinek
Metallurg Novokuzněck: Václav Nedorost
SKA Petrohrad: Petr Čajánek, Jakub Štěpánek, asistent Václav Sýkora
Severstal Čerepovec: Ondřej Němec, Josef Straka
Salavat Julajev Ufa: Miroslav Blaťák, Jakub Klepiš
Spartak Moskva: Dominik Hašek, trenér Miloš Říha
Traktor Čeljabinsk: Petr Vampola
Torpedo Nižnyj Novgorod: Leoš Čermák

To Jaromír Jágr už patrně nervozitu nepocítí. Třetím rokem obléká dres Omsku. I on, když přišel pod světla KHL, zrodil se poprask. Lístky na sezónu mizely v Omsku závratnou rychlostí, každý chtěl dres a šálu s číslem „68“. Hráč z Top 10 historického bodování NHL zavítal do Ruska, hrát pod křídla ruské ligy. A je tu stále, Amerika ho nezlákala zpět.

„Půjdu na to rovnou z voleje. Bolela mě noha, takže jsem se v létě moc netrápil. Dal jsem si přes měsíc volno,“ říkal Jágr v červenci s úsměvem na tváři. Asi věděl, co dělá. V přípravě si připsal i hattrick a stal se nejlepším střelcem na Memoriálu Viktora Blinova.

Čevenka dal přednost Rusku, NHL ho nezlákala 

Dařilo se i nové posile, která na dalekou Sibiř dorazila z pražských Vršovic. Slavii dal vale nejproduktivnější útočník extraligy Roman Červenka. V uplynulém ročníku nejvyšší české soutěže odehrál 66 utkání, ve kterých nahrál 97 bodů. Nebylo suverénnějšího hráče. Červenka chtěl zamířit do NHL, ale zvolil jiný směr. „V NHL bych musel podepsat dvoucestnou smlouvu a Omsk přišel s dobrou nabídkou. Proto jsem se rozhodl takto,“ řekl po přestupu čtyřiadvacetiletý forvard.

Svůj díl měl i fakt, že má nastupovat po boku Jágra, kde se může přiučit. Dalším nezanedbatelným faktem je i výše finanční odměny. V zámoří by dostal nováčkovský plat a mohl by být i navíc převelen na farmu. Prozatím ale může být spokojený. V přípravě patřil k tahounům týmu. Své ukázal i nově příchozí obránce Martin Škoula.

Mezi nejproduktivnější v ruské soutěži patřil vždy Jan Marek. Po třech letech v Magnitogorsku přešel do CSKA Moskva. „Potřebuji nový impulz, toto je dobrá výzva. V prospěch CSKA hovoří i slavná historie, ale nejdůležitější byla podpora rodiny,“ řekl Marek pár hodin před startem soutěže. Překoná ve čtvrtek Dominika Haška?

Od nového ročníku mohl v KHL působit i český klub HC Lev, ale nakonec nebyl jeho příchod vedením soutěže schválen. Snad vyjde čtvrtý ročník.

Kontinentální liga vypukne ve středu utkáním dvojnásobného vítěze Kazaně s Dynamem Moskva. Co předvede a nabídne třetí ročník?

Stejně jako v prvních dvou ročnících, i tentokrát budete moci na stránkách Sport.cz sledovat podrobné zpravodajství z Kontinentální ligy. K dispozici jsou i sestavy, rozlosování, výsledky, a tabulky soutěže. To vše zde: http://hokej.sport.cz/hokej/kontinentalni-liga/

Řekli před prvním ročníkem KHL
Vjačeslav Fetisov bývalý slavný hokejista: „Naše liga bude nejlepší. Už zítra budeme konkurovat NHL.“
Michal Mikeska, český hokejista: „Pokud vydrží odhodlání a peníze, tak se jim jejich přání může vyplnit.“
Bill Daly, zástupce šéfa NHL: „Nemyslíme si, že tento projekt je pro nás hrozbou. Stále jsme přesvědčeni, že nejlepší hokejisté světa budou dál chtít hrát u nás.“
Jaroslav Holík, hokejový internacionál: „Pokud budou peníze, tak budou hrát. Jako sportovec bych šel ale do nejlepší ligy, a to je NHL. Je rozdíl jít na Rangres, kde mají stadion pro dvacet tisíc diváků, nebo do Omsku, kam se vejde pět tisíc.“

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články