Hlavní obsah

Červenka měl být Jágrovým centrem, ale bude hrát druhé křídlo

Na nové prostředí, soutěž, spoluhráče i post si zvyká český hokejový útočník Roman Červenka. Do Avangardu Omsk odcházel s pověstí vynikajícího centra, který vládl extralize a jenž by mohl vytvořit sehranou dvojici s Jaromírem Jágrem. Místo toho se Červenka přesunul na levé křídlo a mezi ním a Jágrem hraje jako centr první útočné formace Alexej Kaljužnyj.

Foto: www.hawk.ru

Roman Červenka v dresu Omsku

Článek

S trochu nečekaným přesunem však nemá bývalá opora pražské Slavie žádný problém, ba naopak. "Já to na centru zkoušel na začátku, ale pak jsme se prohodili, protože on hrával také centra a levé křídlo nikdy nehrál," řekl ČTK Červenka. "Tady se navíc brání centrem, na což jsem z domova nebyl zvyklý zase já, tak jsme se dohodli, že to prohodíme a zatím to funguje. Půjdeme takhle určitě i do sezony," uvedl.

Pro start KHL má Omsk mimořádně atraktivního soupeře. Avangard přivítá v sobotu Spartak Moskva, který posílil český brankář Dominik Hašek, takže fanoušci se mohou těšit na souboj dvou českých legend. "Zajímavé to je hlavně pro média. Já osobně to beru především jako start KHL jako takové," uvedl Červenka.

Všechno je tu v pohodě

Čtyřiadvacetiletý pražský rodák už ostrý start nového ročníku netrpělivě očekává. "Člověk se těší na start každé sezony. Vyhlížím začátek a těším se, až to po těch přípravných zápasech všechno začne," řekl Červenka, který je na prvním zahraničním angažmá. "Všechno je tu v pohodě. Zázemí i hokej jsou na vysoké úrovni a ani mimo hokej není žádný problém," ujistil Červenka.

Dohánět musí nyní především ruštinu. V dříve povinném jazyku na českých školách se již začíná výrazně lépe orientovat, než když do Avangardu přišel a Jágr mu dělal překladatele. "Snažím se mluvit. Sice to není ještě ono, ale čím dál víc rozumím a také mluvím, takže se postupně zlepšuju," řekl Červenka.

Omsku se v přípravných zápasech i zásluhou solidní produktivity Červenky s Jágrem dařilo. Žádným speciálním tréninkem to prý nebylo. "V přípravě nebylo nic vysloveně zvláštního. Snad jen to, že se hrají hodně různé turnaje. Každý trenér má tu přípravu nějakou, ale žádné velké rozdíly tam nebyly," prohlásil Červenka.

Že by tedy v souhře s Jágrem začala konečně naplno fungovat ta správná chemie, která mezi oběma na ledě chyběla při společných reprezentačních akcích? "Doufám, že to tak bude. Bylo přece jen více času na sehrání a v přípravě to fungovalo čím dál lépe. Uvidíme, jak to bude vypadat v sezoně, ale já doufám a věřím, že to bude alespoň takové jako právě v té přípravě," uvedl Červenka.

Důležité bude dobře odstartovat

Týmu by úspěšná souhra dvou vyhlášených českých techniků přišla vhod, protože v Omsku znovu vzhlížejí vysoko. "Ta očekávání jsou tu vysoká každý rok a my bychom určitě chtěli jít co nejdál. Hned na začátku máme ovšem poměrně těžký los, takže bude důležité posbírat rychle nějaké body a dobře odstartovat," prohlásil Červenka.

Aspirantů na zisk Gagarinova poháru je celá řada. "Určitě se mezi ně řadí Petrohrad, který hodně posílil, budou tam zase jako tradičně v poslední době Kazaň a Ufa, ale těch kvalitních týmů je tu mnohem víc," konstatoval Červenka.

Reklama

Související témata: