Hlavní obsah

Vzkaz ze Sibiře. Premiéra českých hvězd v KHL - Jágr vs. Hašek 4:3

Bitva dvou českých legend zná vítěze. Na Sibiři proti sobě povstali, host Dominik Hašek, jehož přivítal domácí Jaromír Jágr, ten tvrz uhájil. Osmatřicetiletý útočník proti brankáři, který za pět let oslaví padesátku. Avangard Omsk - Spartak Moskva 4:3. Vyšší číslo bralo vše: 68 proti 39. I tak se dalo podívat na unikátní duel.

Foto: www.khl.ru

Jaromír Jágr v dresu Avangardu Omsk.

Článek

Premiéra v novém ročníku Kontinentální ligy dopadla pro kladenského odchovance dobře. Naopak brankář s pardubickými kořeny po čtvrteční výhře nad CSKA poprvé poznal v KHL porážku. A na tu nezapomene.

Očekávaný, sledovaný, unikátní, historický. Takové přívlastky pasovaly na toto klání. Ikony světového hokeje se chystaly zapsat do dějin na území mimo Ameriku. Před pár lety, možná měsíci stav témeř nepředstavitelný. Ale stalo se. Po tradiční NHL je tu ruská soutěž, která nešetří ropnými dolary a láká i ty největší jména. Jágrovo a Haškovo mezi ně patří.

Brankář Spartaku Moskva Dominik Hašek.foto: ČTK/AP

Po posledním vzájemném utkání v únoru 2007 v NHL přišel souboj v KHL - září 2010. Rangers a Detroit vystřídal Omsk a Spartak. Tehdy vyhrál Hašek 4:3 a Jágr gól nevstřelil. Přesun v čase a stejné skóre a Jágr opět nic, ale tentokrát stál na straně vítězů, Haška porazil.

Přeahovaná nakonec pro Omsk

Utkání nabídlo přetahovanou. Jeden tým vstřelil gól, druhý za pár sekund vyrovnal. První třetina 1:1, druhá 2:2. Do té doby Jágr bez bodu, Hašek byl třikrát překonán.

Ve třetí dvacetiminutovce po třinácti vteřinách vedou domácí, asistenci si připisuje Martin Škoula. To byl také poslední zápis do kanadského bodování tohoto utkání. Výsledek nevšedního zápasu je znám, Omsk nakonec vyhrál 4:3 a Jágr měl navrch.

Jágr byl sám k sobě kritický

"Nemyslím, že by můj výkon nějak ovlivnil Hašek v bráně soupeře. Holt první zápas sezóny a já jsem rád, že ho mám za sebou," svěřoval s Jágr po utkání ruským novinářům.

"Podstatné je,  že jsme první utkání doma zvládli a vyhráli. Když se sezóna začne porážkou, pak je to vždycky bída," pochvalovala si česká hzvězda ve službách Avangardu, k sobě však byl ale Jágr kritický. "Nebylo to ono," přiznával. "Ale kdybych si mělo dělat hlavu s jedním zápasem, dávno bych s hokejem skončil," smál se.

Zato Haška chválil... "S ním bude Spartak určitě silnější, protože laciný gól nepustí a naopak likviduje šance, které by jiný brankář nechytil."

Říha chválil Haška i Jágra

Český trenér na lavičce moskevského Spartaku Miloš Říha chválil na tiskové konferenci po zápase oba hráče. "Dominik nás podržel. Sezóna začíná a on dokázal, že už teď má formu, která bude určitě dál stoupat," kvitoval výkon Haška. "Jarda vytvořil spoustu prostoru pro Červenku a ostatní spoluhráče. Chybou bylo, že jsme se nechávali moc vylučovat a Omsk v přesilovkách vývoj zápasu otočil," glosoval Říha ostře sledovaný duel.

Brankář Hašek cítil jistou hořkost z toho, že jeho tým v Omsku nakonec prohrál. "Na Jágra jsme se připravili, nedopřávali mu prostor, takže se k ničemu nedostal. Jenže při rozhodujícím čtvrtém gólu si náš obránce hlídal Jardu a jiný domácí hráč zůstal volný, takže rozhodl," povzdechl si Dominátor.

Další představení Omsku a Spartaku je na programu 27. listopadu v Moskvě.

Kontinentální hokejová liga:
Omsk - Spartak Moskva 4:3 (za domácí Škoula 0+1), Novokuzněck - Dinamo Riga 0:3, Barys Astana - Čerepovec 2:5 (za hosty Straka 1+0), Magnitogorsk - Čeljabinsk 3:4 v prodl., Chanty Mansijsk - Petrohrad 2:6, Atlant Mytišči - Nižnij Novgorod 0:1 po sam. nájezdech, Dinamo Minsk - Jaroslavl 3:0.

Reklama